1 reactielaatste update:3 nov 2009

Redactie GFActueel
De energiebedrijven zullen vanaf 2013 alle CO2-rechten op de veiling moeten kopen. Daar ligt voor tuinders met een WKK een kans.

Eind van dit jaar zal er in Kopenhagen over het nieuwe CO2-emissiesysteem worden onderhandeld. De milieubewegingen zijn er nu al druk mee bezig om de politici er op te wijzen dat er nu grote stappen nodig zijn om de klimaatsverandering enigszins te beperken. Maar verlaging van de CO2-uitstoot, en veilen van de emissierechten gaat veel industrieën veel geld kosten en daar zit niet iedereen op te wachten, zeker niet in deze tijd. Dat wordt een lastig dilemma.

Elektra-teruglevering
Maar wat zijn de gevolgen voor de tuinbouw. Zoals de plannen nu liggen zal de tuinbouw alleen voor de elektra-teruglevering de CO2-rechten op de veiling moeten kopen. Voor de rest zullen de rechten nog gratis worden verstrekt o.b.v. verbruiken uit het verleden. Ter vergelijking: de energiebedrijven zullen vanaf 2013 alle rechten op de veiling moeten kopen. Daar ligt voor tuinders met een WKK  een kans.

Uitstoot aftrekken
Minder duidelijk is nog hoe er straks wordt omgegaan met CO2 die aan de tuinbouw geleverd wordt (bijv. OCAP of ROCA CO2). Tot en met 2007 mochten de producenten de geleverde CO2 van hun uitstoot aftrekken en tuinbouw hoefde dit niet bij te tellen. Vanaf 2008 mogen de leveranciers dit niet meer van hun uitstoot aftrekken (zou dit ook een reden zijn waarom Shell heel vaak veel te weinig CO2 levert) . Na 2013 kan dit 2 kanten op gaan. Of het blijft zoals het nu is. Shell mag niets aftrekken en tuinbouw hoeft geen CO2 uitstoot bij te tellen. Waarbij Shell dan aangeeft dat CO2 leveren te weinig oplevert voor hen en ze het liever onder de grond gaan opslaan zodra dit mogelijk is. Of de producent verkoopt zijn CO2 trekt deze van zijn uitstoot af en de afnemer moet dit weer bij zijn uitstoot optellen. Welke kant het ook opgaat CO2 gaat in dit hele verhaal wel steeds duurder worden, dat zit er dik in. Eigen CO2-productie wordt dus belangrijker.

Minder warmtebehoefte
Als we daarnaast nog bedenken dat er steeds minder warmtebehoefte is voor de teelten door energiebesparingen en straks door ‘het Nieuwe Telen’  dan kun je de conclusie trekken dat de WKK eigenlijk steeds belangrijker wordt voor CO2-productie en steeds minder voor de warmte. De naam Warmte-Kracht-Koppeling dekt steeds minder de lading. Ik stel voor om hem om te dopen tot CO2KK

Eén reactie

  • no-profile-image

    R. Welles

    Ik ga er vanuit dat we m.i. 2013, maar eigenlijk eerder, een toeslag gaan ontvangen voor de O2-productie die we het gehele jaar doen met onze gewassen..!Of registreer je om te kunnen reageren.