Doorgaan naar artikel

Teun Varekamp: ‘Het generatieve karakter van Elite spreekt aan’

Afbeelding
- Grodan

Leverancier innovatieve en duurzame steenwol-substraatoplossingen

Westlander Teun Varekamp teelt 10 hectare grove trostomaten (Merlice), waarvan 6,3 hectare belicht en 3,5 hectare onbelicht. Zonder de nieuwe, verlengde Elite-steenwolmat van Grodan te hebben beproefd, aarzelde hij niet om er volledig op over te stappen. Samen met Teeltadviseur Gert-Jan Goes, die hem tijdens de eerste teelt begeleidt, vertelt hij over zijn ervaringen en verwachtingen.

De verlengde Elite heeft dezelfde eigenschappen als de eerder gelanceerde, korte Elite Single Plant-steenwolmat. Door de extra lengte is de nieuwe mat echter geschikt voor meerdere planten en druppelaars. “Ik heb de proeven met de korte versie van de Elite-mat bij Prominent II met interesse gevolgd, maar ik vond het afbreukrisico van een enkele druppelaar per mat toch te hoog”, zegt Teun Varekamp. “Ik was wel enthousiast over de structuur en kwaliteit van de mat. Het generatieve karakter spreekt me erg aan. Toen Grodan een verlengde Elite introduceerde, hoefde ik daarom niet lang na te denken.”

  • Eens per vier weken maken Varekamp en crop consultant Gert-Jan Goes een ronde door het gewas. - Foto's: Grodan

    Eens per vier weken maken Varekamp en crop consultant Gert-Jan Goes een ronde door het gewas. – Foto’s: Grodan

  • Varekamp is onder de indruk van het sterk ontwikkelde, fijn vertakte wortelgestel, dat garant staat voor groeikracht en uniformiteit.

    Varekamp is onder de indruk van het sterk ontwikkelde, fijn vertakte wortelgestel, dat garant staat voor groeikracht en uniformiteit.

  • De voorsprong in geoogst vruchtgewicht in de onbelichte teelt is nu nog beperkt, maar moet in het najaar weer toenemen.

Mooie wortelstructuur

Uit bovenstaande woorden blijkt dat Varekamp geen man is van halve maatregelen. De Grotop Master 10 hoog waar hij al enkele jaren op teelde beviel goed, maar desondanks besloot hij vol overtuiging over te gaan op de nieuwe Elite-mat. Die leek hem nog net iets beter. Gert-Jan Goes begeleidt de teler om de aangepaste watergeefstrategie die bij deze mat past, zo snel mogelijk onder de knie te krijgen. Aanvankelijk hadden zij eens per twee weken contact, nu is dat teruggebracht tot eens per vier weken.

Varekamp is zeer te spreken over de mooie wortelstructuur in de mat, die uit twee lagen is opgebouwd. “De bovenste laag heeft een heel goede capillaire werking; de mat blijft bovenin duidelijk langer vochtig”, legt hij uit. “Je ziet daar dan ook veel fijne wortels. Het onderste deel is juist iets luchtiger, waardoor de plant hem vlot leegtrekt en het daar niet snel te nat blijft. Ook dat is goed voor de wortelontwikkeling.”

Animatie over e-Gro-app en GroSens

Makkelijk stuurbaar

De bijzondere opbouw en matstructuur maakt de Elite erg makkelijk stuurbaar en geeft hem een uitgesproken generatief karakter. Eenmaal op het plantgat wortelen de tomatenplanten beheerst in de wat dichtere toplaag, waar zich veel fijne wortels vormen. Dit bevordert een generatieve gewasreactie. De wortels groeien vervolgens door in de onderlaag, waar altijd voldoende zuurstof aanwezig is.

Gert-Jan Goes: “Op de meeste bedrijven waar de Elite op proef ligt zien we dat de eerste trossen zich wat eerder, sterker en homogener ontwikkelen. Het gewas is in het algemeen ook uniformer. In combinatie met de uitstekende stuurbaarheid van het watergehalte en de EC in de mat, kost het minder moeite om het gewas in de juiste balans te krijgen en houden. Daardoor kan het maximaal investeren in de vruchten.”

Animatie over NG2.0 Technologie

Sterk begin en eindschot

Uit het hogere vruchtgewicht zal de meeropbrengst moeten komen. Varekamp: “We zitten nu tegen het einde van mei en de tomaten op Elite liggen iets voor op de paar rijen met GT Master die ik als controle heb aangehouden. Maar dat komt misschien ook omdat de watergift nu op Elite is afgesteld.”

“Dat klopt, maar het past wel in het beeld dat ik ook bij anderen zie”, merkt Goes op. “Je kunt op Elite wat makkelijker generatief starten en hij stuurt vlotter. Het verlagen van de EC gaat sneller en gemakkelijker dan bij de GT Master. En omdat je gewas zich heel uniform ontwikkelt en vrijwel permanent goed in balans is, zul je daar in het najaar opnieuw voordeel van hebben. Het onderscheid zit hem vooral in het begin en einde van de teelt. In de zomer moet je sowieso meer watergegeven en maakt een Elite-mat minder verschil. Het zou me verbazen als de meeropbrengst lager uitvalt dan 2 tot 4%. Daar moet je toch zeker op uit kunnen komen.”

“We gaan het wel merken”, antwoordt de teler. “Zoals het gewas en vooral de wortels er nu bij staan, ben ik blij met mijn keuze. Nu nog die extra kilo’s.”

Ideaal voor Precision Growing
Grodan Elite is een uniek en innovatief substraat, dat speciek is ontwikkeld voor de hightech tomatenteelt. Deze nieuwe mat is een doorontwikkeling van het compacte Elite single plant systeem, dat uitzonderlijke teeltprestaties mogelijk maakte. Dezelfde specificaties en mateigenschappen zijn nu verwerkt in een nieuwe, verlengde Elite mat, die geschikt is voor meerdere planten en druppelaars. De aangepaste watergeefstrategie zorgt voor het juiste samenspel tussen klimaat, planteigenschappen en wortelomgeving. Deze manier van Precision Growing maakt een significante meeropbrengst mogelijk met een duidelijk beter financieel resultaat.

Animatie over duurzaamheidsfilosofie: Precision Growing

levert innovatieve en duurzame steenwolsubstraatoplossingen aan de professionele tuinbouw, die gebaseerd zijn op het Precision Growing-principe. Deze oplossingen worden toegepast bij de teelt van groenten en bloemen, zoals tomaat, komkommer, paprika, aubergine, roos en gerbera. Grodan levert steenwolsubstraten, samen met op maat gesneden advies en tools, om Precision Growing te ondersteunen. Dit maakt een duurzame productie van gezonde, veilige en smakelijke versproducten voor de consument mogelijk. Duurzaamheid speelt een prominente rol bij Grodan, vanaf de productie van steenwolsubstraten tot End of Life-oplossingen. * Grodan levert als partner gesponsorde artikelen aan. De inhoud van deze artikelen valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.  Precision Growing NG2.0-technologie GroSens

Meer over - Grodan

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin