Glas

Partner

De filosofie van Axia: het gaat om smaak in zaadselectie tomaat

In 2010 is Axia Vegetable Seeds in Naaldwijk gestart met tomatenveredeling. Al vrij snel bracht Axia het eerste tomatenras op de markt. Inmiddels werken er 155 mensen bij dit familiebedrijf en zijn er tien rassen geïntroduceerd.

Kenmerkend voor de werkwijze van Axia is de klantgerichtheid (tailor made). Voor de bulkmarkt is minder aandacht. De samenwerking met de hele keten is intensief.

Nauwe samenwerking tussen veredelaar en kweker

Samen met Cees Kortekaas is Michel de Winter verantwoordelijk voor verkoop en begeleiding in binnen- en buitenland. De Winter en Kortekaas zijn beiden tomatenteler geweest en weten dus waar ze over praten. De lijnen zijn kort en dat wordt door klanten gewaardeerd.

De Winter: “We nemen de veredelaar mee naar ‘buiten’ en halen de telers naar ‘binnen’. Datgene wat de veredelaar tot stand brengt, moet ook matchen met de praktijk. We laten niet alleen zien wat we aan het doen zijn, maar staan eveneens open voor feedback van alle schakels in de keten, zoals telers, verkooporganisaties, retailers en supermarkten. Om het ras te veredelen dat de markt wereldwijd vraagt, willen we halverwege de rit weten of we op het goede spoor zitten. Daarom laten we alle schakels – naast de demokas met alleen de beste rassen – ook de nulhybridekas bezichtigen, waar alle soorten, maten en kleuren tomaten staan. Een teler kan daar voor een ras kiezen dat bij hem past. Dat hoeft niet altijd een tomaat te zijn waar wij voor kiezen.

Door meer in onze ‘keuken’ te laten kijken, kunnen we dus samen met de keten meer klantspecifieke rassen maken. Omdat veredelen een heel duur en lang proces is, willen we voor iedere markt – hoe klein ook – het een en ander betekenen. En doordat we een flexibel zaadselectiebedrijf zijn, is er meer mogelijk voor klanten en kunnen we specifieke rassen maken.”

Xandor, hét nieuwe alternatief in grof tros

In het segment grof tros gaat Xandor vol vertrouwen de strijd aan. Het ras heeft een uitmuntende kwaliteit en ook qua houdbaarheid, kleur en smaak doet Xandor het uitermate goed. Na een groot aantal succesvolle proeven, belicht en onbelicht, is Xandor nu commercieel verkrijgbaar. 

Veelbelovende rassen

In het middensegment is er Axxi, een iets grovere variant en een aanvulling op Axiradius, die specifiek geschikt is voor de kleinpak.

Prunaxx is een pruimtomaat met de karakteristieke romavorm.

Telen zonder onderstam

Het is nog toekomstmuziek, maar Axia wil dat rassen op de lange termijn sterk genoeg zijn om zonder onderstam geteeld te worden. Dit zorgt namelijk voor een gelijkmatiger gewas. Daarom kiest men er bij Axia nu voor om de bewaarproeven zonder onderstam uit te voeren, met als doel hiervan te leren en ook dit proces in de vingers te krijgen.