Glas

Partner laatste update:21 apr 2017

Energiescherm Luxous 1147 FR laat veel licht door

Wibo en Ewout Valstar, kwekers van groene paprika's in het Westland, hebben het nieuwe energiescherm Luxous 1147 FR geïnstalleerd.

De broers waren direct enthousiast over dit glasheldere energiescherm toen Svensson het vorig najaar op de paprika open middag op het Improvement Centre presenteerde. Na deze middag was het besluit snel genomen om het scherm op hun tuin te vervangen. Het hielp mee dat ze voor deze investering gebruik konden maken van de Energie Investering Regeling (EIA).

Nieuw energiescherm laat veel licht door

Het nieuwe energiescherm is in de plaats gekomen van een oud Phormitex-energiedoek. Inmiddels hebben de paprikakwekers twee maanden ervaring met de Luxous 1147 FR. Elke dag, of het nu zonnig of bewolkt weer is, valt het Wibo op dat het nieuwe energiescherm zoveel licht doorlaat. Hij vergelijkt het scherm met het ook al heldere energiescherm Luxous 1347 FR dat vier jaar geleden op een tweede scherminstallatie is geïnstalleerd. Tijdens de rondgang met de studieclub bevestigen collega-paprikakwekers dat het 'prima doekie', zoals Valstar het noemt, wel erg helder is.

Met de teelt gaat het goed, vindt paprikakweker Wibo Valstar. "Het eerste zetsel zit er goed aan”, zegt hij tevreden. De dubbele laag Luxous-energieschermen  isoleren meer dan de Luxous/Phormitex-combinatie. -Foto: Svensson
Met de teelt gaat het goed, vindt paprikakweker Wibo Valstar. "Het eerste zetsel zit er goed aan”, zegt hij tevreden. De dubbele laag Luxous-energieschermen isoleren meer dan de Luxous/Phormitex-combinatie. -Foto: Svensson

In de zomer wordt er op het kasdek een krijtlaagje aangebracht om de paprika’s te beschermen tegen te felle zoninstraling. Door de beide energiedoeken 15 à 20% te sluiten, worden ook de planten onder de open luchtramen beschermd tegen te felle zon.