Doorgaan naar artikel

Stoppen steun biomassawarmte kost overheid miljarden

Alternatieven voor biomassawarmte in glastuinbouw en warmtenetten voor huizen kost de overheid miljarden euro’s.

Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksorganisatie TNO. Voor laagwaardige warmtewinning via biomassacentrale wordt geen SDE++steun meer uitgekeerd. Daardoor moet de glastuinbouw alternatieven als geothermie, restwarmte en aquathermie beter benutten. Voor glastuinbouw en restwarmte voor huizen betekent dat een toename van overheidsbijdragen van naar schatting € 2,7 miljard. De steuntermijn en bedragen zijn hoger voor deze alternatieven. Het gaat dan alleen om SDE++ steun.

Extra regeling

Daarnaast komt er een subsidieregeling voor restwarmtenetten. Het missen van biomassacentrales maakt de noodzaak van warmtenetten mogelijk groter, waardoor ook via deze regeling de uitgaven hoger zullen liggen, is de verwachting.

Hoe de doelstelling van de glastuinbouw aan duurzame warmte in de toekomst wordt ingevuld is niet zeker. Als aquatherme maximaal moet worden ingezet, kost de maatregel de overheid zelfs maximaal € 6,8 miljard, blijkt uit het rapport van TNO, dat al eerder is uitgevoerd, maar nu is gepubliceerd. Als restwarmte met lagere SDE++ kan worden gestimuleerd kunnen de extra kosten lager uitvallen dan € 2,7 miljard. Er is ook onzekerheid of die warmte die voorzien was uit biomassa wel met de alternatieven kunnen worden ingevuld.

Zonthermie

Het probleem bij het schrappen van biomassa is dat alternatieven als geothermie (aardwarmte) en restwarmte en aquathermie niet snel genoeg uitgebreid kunnen worden. Recent maakte landbouwminister Henk Staghouwer in antwoorden op Kamervragen duidelijk dat zonthermie wel een investering is die telers snel zelff kunnen realiseren. Dat geeft vooral in de zomer meer warmtebuffering en telers moeten daarvoor panelen kunnen leggen. Het is dus zeker niet genoeg om de warmte in te vullen die in plannen werden ingevuld met biomassa.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin