Doorgaan naar artikel

Oxin Growers: effect wegvallen Levarht valt mee

Het faillissement van handelsbedrijf Levarht raakt partner Oxin Growers beperkt, blijkt nu het Nederlandse seizoen echt op gang is.

Tussen Oxin Growers en Levarht lagen leveringsafspraken. Het snelle faillissement van het handelsbedrijf eind februari leidt niet tot problemen met onbetaalde facturen. Daarvoor was door Oxin Growers een kredietverzekering afgesloten, laat de afzetorganisatie weten.

Bij een eerder faillissement van een handelshuis, Quality Queen in 2019, bleef de telersvereniging wel achter met onbetaalde facturen van € 2,2 miljoen. Commercieel directeur Ton van Dalen: “We kunnen beroep doen op de kredietverzekering. Toen bij Quality Queen was de keuze om voor eigen voorziening te werken in samenwerking met toenmalige telers van Best of Four (voor de fusie met Van Nature tot Oxin Growers, red..).”

Inkoopcoöperatie

Levarht had in 2021 een omzet van € 338 miljoen en nam veel product af van Oxin Growers via de inkoopcoöperatie Van Nature Select. Die inkoopcoöperatie stond op naam van Levarht, Combilo en Scherpenhuizen. Van Nature Select werkt na het faillissement door voor Combilo en Scherpenhuizen. De productstromen van Levarht zijn grotendeels overgenomen door deze partijen. De inkoopcoöperatie kocht altijd al veel bij voor de productbehoefte van de groeiende handelsbedrijven. Van Dalen: “Het faillissement heeft niet zoveel effect op de totale productstroom van Oxin Growers. Dat is grotendeels binnen Van Nature Select gebleven.”

Voor Oxin Growers is er nog wel de discussie met de curator over verpakkingsmateriaal dat nog aanwezig was met het merk Levarht erop of een ander merk. Dit heeft een waarschijnlijk kleinere financiële impact.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin