Doorgaan naar artikel

LNV-jaarverslag: miljoenen voor transitie kassen

De uitgaven voor energietransitie in de glastuinbouw zijn sterk gestegen in 2021, zo blijkt uit het jaarverslag van het ministerie van LNV.

In het jaarverslag van LNV staat dat de uitgaven van het programma ‘Glastuinbouw en weerbare planten en teeltsystemen’ circa € 62, 8 miljoen hoger uitviel dan verwacht. Dat komt door een verhoging van het budget van de Energie-efficiëntie Glastuinbouw-regeling. Door de Urgenda-uitspraak besloot het kabinet extra ruimte voor leduitgaven in de regeling op te nemen en zo extra besparing te realiseren. Met name door de toevoeging van ledverlichting werd er voor bijna € 42 miljoen aan subsidie aangevraagd in deze regeling in 2021, waarvan bijna € 30 miljoen voor de toepassing van ledverlichting.

LNV heeft afgelopen jaar ook een extra investering voorbereid in het Warmtenet Westland en een maatwerksubsidie voor de externe levering van CO2 aan de glastuinbouw, blijkt uit het jaarverslag. Hoeveel geld voor deze doelen is ingezet, wordt niet duidelijk.

Naast de uitgaven van LNV zijn ook uitgaven van ministeries als Economische Zaken (SDE++ regeling) en Financiën (verlaagde belastingtarieven tuinbouw) van belang voor de tuinbouw.

Nieuwe Warmte NU!

Daarnaast is via LNV € 200 miljoen uit het Groeifonds toegezegd voor onder meer delen van het warmteproject Oostland. Dit programma heet Nieuwe Warmte Nu! Naast de projecten van duurzame collectieve warmtesystemen in de gebouwde omgeving en de glastuinbouw, moeten innovaties in de praktijk getoond worden. Hierdoor wordt de benutting van duurzame warmtebronnen zoals geothermie, restwarmte, zonthermie en aquathermie aanzienlijk vergroot, stellen de deelnemers. Het programma kent een brede groep deelnemers uit bedrijfsleven en overheden en partijen die zich in Zuid-Holland met energietransitie bezig houden.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin