Doorgaan naar artikel

Paprikatelers mogen Verimark inzetten tegen trips

Om tripsschade zoals in 2021 te voorkomen, krijgen paprikatelers tot week 20 tijdelijke vrijstelling voor het middel Verimark. Dat blijkt uit een tijdelijk vrijstellingsbesluit dat in de Staatscourant is gepubliceerd. Daarmee wil de minister van Landbouw een herhaling van de schade in 2021 voorkomen.

NVWA geeft in haar advies aan dat in de geïntegreerde teelt van paprika nu Californische trips niet afdoende beheerst kan worden met het huidige pakket en inzet van roofmijten. Tijdelijke inzet van Verimark kan de geïntegreerde gewasbescherming in stand houden voor paprika, oordeelt NVWA. Er is perspectief voor de toelating van een middel op basis cyantraniliprole.

Verder is het biologische plaagbeheersingssysteem voor Californische trips in het vroege voorjaar nog onvoldoende effectief, waardoor Californische trips directe schade kan geven aan paprika.

Teeltmaatregelen

De beheersing van deze tripssoort zit ook in teeltmaatregelen. Het afsluiten van de bodem met folie voorkomt dat overwinterende poppen in het nieuwe gewas komen. Dit is niet in alle teeltsystemen mogelijk. Het plaatsen van insectengaas in de luchtramen vermindert het invliegen van Californische trips, maar kan het kasklimaat en de lichtinval negatief beïnvloeden. Deze maatregel wordt nog niet algemeen toegepast, schrijft de minister.

Met blauwe signaleringsplaten wordt de plaagdruk van de Californische trips gemonitord. Lijmfoliestroken worden ingezet voor het wegvangen van Californische trips. In het vroege voorjaar zijn die maatregelen onvoldoende.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin