Doorgaan naar artikel

Markt: Dagprijzen komkommer en aubergine schieten omhoog

Er is een forse prijsstijging in de aanloop naar de drukke inkoopweek voor Pasen bij aubergine en komkommer.

Je kunt beter de winkel inlopen voor aubergine dan op de veiling kopen. De veilprijs voor aubergine ging woensdag 6 april door de eurogrens, terwijl bij Lidl aubergine € 0,59 kost. Winkelacties zijn mogelijk het gevolg van de goedkope afzetweek achter ons. In week 13 was de uitbetaalprijs (middenprijs) voor aubergine op Belgische veilingen nog € 0,44 (tegen € 0,72 in week 12).

Een nieuwe afzetsituatie lijkt ontstaan na een donkere weersperiode, waarbij ook het Spaanse aubergine-aanbod terugloopt. De Spaanse veilingprijzen schoten afgelopen dagen al omhoog. Het contrast met vorig jaar is groot. Waar nu € 1,16 per kilo wordt betaald, was dat vorig jaar rond deze tijd € 0,18.

Komkommer

Ook bij komkommer liggen de dagprijzen op de veiling rond de € 0,90 boven de actieprijzen van winkeliers. Dat is te zien bij acties van PLUS met komkommers voor € 0,75 per stuk. Het zijn Nederlandse komkommers, ook Aldi heeft geen Spaanse meer maar Belgische komkommers. Het aanbod loopt heel snel terug uit Spanje. De Spaanse veilingprijzen liepen dinsdag 5 april op naar € 0,98 per kilo tegen € 0,20 per kilo een jaar geleden. Sinds een week liggen die veilprijzen weer duidelijk boven het peil van voorgaande jaren. Dat was ook al de eerste helft van maart en tweede helft van februari.

De uitbetaalprijs in week 13 was in België (middenprijs) € 0,46 per stuk. Vorig jaar lag dat niveau op € 0,30 en was dat het begin van een goedkopere periode met middenprijzen van rond de € 0,15 per stuk.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin