Doorgaan naar artikel

Gespitst op lichte daling energieprijzen

De stroomprijs daalde door veel wind en zon. En ook de gasprijsgrafiek buigt omlaag.

Zelfs weerman Gerrit Hiemstra had het op het achtuurjournaal van de NOS een paar dagen geleden over de onbalansmarkt voor elektriciteit. De allang niet meer zó opvallend opgetreden combinatie van veel zon en veel wind zorgde eind vorige week eindelijk weer eens voor dat er in Nederland op één dag meer stroom werd opgewekt dan we met zijn allen op diezelfde dag gebruiken. Met negatieve prijzen tot gevolg.

En in de terugblikken op het opmerkelijke weerjaar 2021, dat tegelijkertijd te droog en te nat was en het warmste jaar ooit, werd ook vermeld dat het minder had gewaaid dan ooit gemeten.

Argusogen op de energiemarkten

Het tekent de landelijke belangstelling voor energiezaken. De hoge prijzen worden door veel burgers en ondernemer nog steeds elke dag in de portemonnee gevoeld en met argusogen bekeken. Maar heel langzaam lijkt er een begin van een normalisering op te treden. De door alle Europese regeringen aangekondigde maatregelen om minder afhankelijk te worden van Russisch gas, lijken langzaam aan de sentimenten op de gasmarkt iets tot bedaren te brengen.

Dit jaar al stoppen met Russisch gas

Vrijdag maakte het Nederlandse kabinet bekend nog eind dit jaar al te kunnen stoppen met het importeren van Russisch gas (en olie en kolen) . Tot die tijd zal het financieel bijspringen om marktpartijen te helpen de Nederlandse gasopslagen helemaal te vullen, deels dus nog met Russisch gas.

Vier LNG-tankers op weg

Verder moet onze gasbehoefte sowieso getemperd worden door energiebesparende maatregelen. En wat we nog aan gas gebruiken zal vaker naar ons toe komen varen in de LNG-tankers. De huidige daling van de gasprijs wordt deels toegedicht aan het feit dat er de komende week maar liefst vier van die gasschepen zullen aanmeren bij de Rotterdamse LNG-terminal.

Dat LNG sowieso duurder is dan aardgas dat via pijplijnen naar ons toe stroomt, hoeft niet per se te betekenen dat gas voor tuinbouwtoepassingen eigenlijk onbetaalbaar blijft. Naast LNG leveranciers zijn ook producenten van aardgas volop aan het werk om de productiecapaciteit te vergroten. Zo staat Algerije in de belangstelling met een groot Italiaans contract. En Noordzeegas zou wat rijkelijker kunnen gaan stromen doordat ook Denemarken de winning opvoert.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin