Doorgaan naar artikel

Studie: gascrisis raakt 450 glastuinbouwbedrijven hard

450 glastuinbouwbedrijven komen binnen een halfjaar in liquiditeitsproblemen. Dat zegt Ruud Pauwe, directeur van Glastuinbouw Nederland.

Pauwe zei dat tijdens een rondetafelbijeenkomst van LTO Nederland over de impact van de oorlog in Oekraïne. Hij noemde een aantal van 450 op 2.300 glastuinbouwbedrijven. Dat is een kwart van de bedrijven. Eerder stelde Glastuinbouw Nederland dat 38% van de bedrijven binnen een jaar in de liquiditeitsproblemen komt. 

Cijfers uit impactstudie

Het aantal van 450 dat Pauwe noemt, is lager door de kortere termijn van die voorspelling, stelt een woordvoerder desgevraagd. Het aantal van 450 bedrijven komt uit impactstudies van het crisisoverleg waaraan ook partijen als Rabobank deelnemen. Eerder stelde ABN Amro te verwachten dat één op de tien telers bij de bank zal aankloppen.

Helft bedrijven verwacht geen kostenstijging

Van de glastuinbouwbedrijven heeft volgens Pauwe circa de helft de gasprijs vaststaan. Hij wees erop dat paniek niet nodig lijkt, omdat er nog voldoende gasvoorraad is. Verder hekelt hij de trage besluitvorming van het kabinet om de gasprijs af te toppen, zoals in andere landen wel is gedaan.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin