Doorgaan naar artikel

Na evaluatie voorziet LNV volle inzet GMO-gelden

Tot 2027 voorziet LNV dat jaarlijks € 64 miljoen aan Europese GMO-steun aan 8 producentenorganisaties kan worden verstrekt.

In de periode voor het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid van 2023 tot 2027 periode wordt met deze steun extra ingezet op versterking van de positie van de primaire producent in de keten en verduurzaming. LNV verwacht dat 8 producentenorganisaties zullen deelnemen. Dit jaar ontvangen 7 erkende producentenorganisaties (PO) in de groente- en fruitsector opgeteld een bedrag van € 60.156.147,40 aan EU-steun (GMO). Tot en met 2027 gaat het om een bedrag van € 320 miljoen.

Evaluatie positief

De Nederlandse strategie voor GMO is geëvalueerd. Daaruit bleek dat de wijze waarop de telersverenigingen plannen indienen, werkt. Het werd gewaardeerd door deelnemers. Die structuur wordt aangehouden in grote lijnen tot 2027 en enigszins vereenvoudigd. De producentenorganisaties moeten een toekomstvisie opschrijven en een sterkte-zwakte-analyse op de doelen die voor de hele sector worden gesteld. De projecten waarvoor de subsidie wordt aangevraagd, moeten die doelen voor verduurzaming en innovatie dichterbij brengen.

Ledenvergadering

Uit de plannen tot 2027 blijkt dat telers nauwer betrokken worden bij de aanvraag van subsidie voor de projecten. In de ledenvergadering moeten telers goedkeuring geven aan het driejarige programma, aan de bijdrage van de leden en eigen organisatie en de besteding achteraf goedkeuren. Dat gebeurde grotendeels al, blijkt uit navraag.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin