Doorgaan naar artikel

Winningsvergunning Greenwell niet 30 maar 35 jaar

De rechter heeft bepaald dat de winningsvergunning voor aardwarmtebedrijf Greenwell 35 jaar in plaats van 30 jaar geldig is.

Eerder dit jaar bleek uit een uitspraak van de Rechtbank Den Haag dat de winningsvergunning van 30 jaar niet voldoende onderbouwd is voor een besluit. De rechter stelde het ministerie voor de keuze deze termijn beter te onderbouwen of anders te besluiten. Het ministerie kiest voor het laatste, blijkt uit een besluit in de Staatscourant. De winningstermijn wordt nu vastgesteld op 35 jaar en niet langer op 30 jaar, blijkt uit het besluit.

Stimuleringsregeling SDE++

Uit TNO-gegevens blijkt dat de bron van Greenwell er 39 jaar over doet om af te koelen. Of de uitspraak een groot economisch belang heeft voor andere aardwarmtebedrijven, is onduidelijk. Eén aardwarmtebedrijf laat desgevraagd weten dat een verlenging van een winningsvergunning na 30 jaar ook nog mogelijk zal zijn, mits dat te onderbouwen is.

In Nederland is zo’n besluit nog niet aan de orde, omdat de techniek en de vergunning recenter zijn. Voor de financiering speelt vooral de termijn van de stimuleringsregeling SDE++ een rol. Die is vastgesteld op 15 jaar.

Winningsgebied niet groter

De rechter ging eerder deze maand niet mee in de eis van Greenwell om het winningsgebied te vergroten in de winningsvergunning. De rechter oordeelt dat niet is aangetoond dat de methode die is toegepast onjuist is. Dat deel van het besluit laat het ministerie van Econimische Zaken ongemoeid.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin