Doorgaan naar artikel

Nieuw gezondheidsonderzoek gangbare en EKO-tomaten

Er komt nieuw onderzoek naar gezondheidseffecten van biologische teelt, nu niet op inhoudsstoffen maar bacteriën.

Het Louis Bolk Instituut, stichting Bac2nature en Universiteit Maastricht gaan onderzoeken welke bacteriën uit de grond via tomaten in mensen terecht komen. Dat sluit aan bij onderzoek waaruit recent is aangetoond dat de diversiteit aan bacteriën en schimmels in biologische appels en aardbeien groter is dan in gangbaar geteelde. Bij aardbeien is ook de hoeveelheid bacteriën en schimmels groter, bleek uit eerder onderzoek.

Twee onderzoeksvragen

De onderzoekers hebben twee onderzoeksvragen: hebben tomaten van de volle grond een hogere diversiteit aan micro-organismen dan tomaten geteeld op substraat? En: draagt de diversiteit aan bacteriën in tomaten bij aan de diversiteit in de darmen en daarmee aan een weerbaardere gezondheid bij de mens?

Tot nu vooral onderzoek stoffen

Arnaud Bovy werkt al twintig jaar aan tomatengezondheid via de dienst Wageningen Plant Research (WUR). Voor hem is de relatie met bacteriën een schimmels via bodem en gezondheid nieuw. Bij onderzoek naar voordelen van biologische teelt ten opzichte van gangbaar is tot nu toe vooral gekeken naar gezondheidseffecten van inhoudstoffen. Daarbij is wel enig effect te verwachten van een teelt in de bodem, maar is het raseffect sterker. Ook bleek bij biologische teelt het nitraatgehalte hoger, wat een ongunstig effect is. ”Het is niet mijn expertise, maar ik ben benieuwd of bacteriën die in de grond leven ook dezelfde zijn die je in mensen terugvindt. Sommige bacteriën hebben ook een minder positieve werking voor de mens.”

De Nederlandse organisaties hebben een subsidie ontvangen van de Zweedse Ekhaga stichting. In dit onderzoek zal voor het eerst gekeken gaan worden naar de mogelijke relatie tussen een vitale bodem, het voedselgewas en de humane gezondheid. Bovy noemt dat een interessante onderzoeksinsteek.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin