Doorgaan naar artikel

Gesprekken steunpakket glastuinbouw vorderen

De glastuinbouw is op stoom in overleg met ministeries over een steunpakket om bedrijven door de gascrisis te loodsen.

Dinsdag 15 februari overlegden Glastuinbouw Nederland, Rabobank, Greenport Nederland en ministerie van LNV. Voorzitter van dat overleg is Adri Bom-Lemstra, namens Glastuinbouw Nederland. Het gesprek volgde op de brandbrief vorige maand op het Binnenhof in Den Haag. Daaruit zijn goede gesprekken gestart ‘op het juiste niveau’, stelt Bom-Lemstra. Ze verwacht eind deze maand met ministers of top van de ministeries het overleg voort te zetten.

“De brandbrief heeft zijn werk gedaan. De gesprekken zijn op stoom met ministeries. We kijken met twee ministeries tot welk pakket we kunnen komen. We proberen eigenlijk aan te sturen op een pakket voor de korte en lange termijn die in lijn zijn met de lange termijn klimaatambitie.”

Garanties bij energiecontracten

Helemaal ontkomen aan garanties voor lopende bedrijfsvoering lukt mogelijk niet. Gedacht wordt bijvoorbeeld aan garanties verstrekken op bancair krediet bij het afsluiten van nieuwe gascontracten. Bom-Lemstra: “Ondernemers hebben energiecontracten. Die lopen af, waardoor je nieuwe moet sluiten, maar je ziet dat op langere termijn de prijzen hoger zijn. Een tijdje kun je dat overleven met buffers op de bank, maar die buffers verdampen. Normaal worden contracten gesloten tussen energiebedrijf, ondernemers en bank. Banken hebben spelregels daarvoor. Ik kan me voorstellen dat een bank dat niet doet, tenzij de overheid garant staat.”

TVL een optie

Onder andere wordt gedacht aan de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). In 2021 gold een opslag voor de regeling bij subsidie voor bedrijven in land- en tuinbouw. Die opslag is verdwenen, maar een tegemoetkoming in de vaste lasten kan een deel van de pijn bij omzetverlies wegnemen, bijvoorbeeld als kassen leeg liggen of teelten later starten. Alexander Formsma, beleidsspecialist energie van Glastuinbouw Nederland, wijst er wel op dat bedrijven dan nog altijd met hogere lasten zitten, maar bevestigt dat over TVL gesproken wordt.

Voldoende gasvoorraad

Het beraad ging ook over de gasvoorraad in Nederland. Het risico dat Nederlandse bedrijven worden afgeschakeld van gaslevering is vrijwel verdwenen door de zachte winter. Dat kan nog altijd gebeuren bij escalatie van het conflict tussen Rusland en Oekraïne, maar de oplopende spanningen waren niet de aanleiding voor het overleg dinsdag, aldus Bom-Lemstra.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin