Glas

Nieuws

ZON en Harvest House zetten eerste stap GMO-gelden

ZON en Harvest House zijn erkend als GMO-organisatie. Dit is een eerste stap naar GMO-subsidie.

De subsidie-aanvraag van beide is nog niet goedgekeurd door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dat staat los van elkaar. Beide organisaties hebben wel een programma ingediend. ZON heeft middelen aangevraagd om in het logistiek centrum te investeren, ‘maar het merendeel voorzien we voor investeringen bij telers’. Dat liet ZON-directeur John Willems onlangs weten. ZON haalde in 2020 een omzet van € 285 miljoen.

Harvest House wil uitbreiden met GMO

De GMO-subsidie die Harvest House heeft aangevraagd gaat bijdragen aan vraagstukken voor duurzaamheid zoals CO2 en energie, maar ook data, ICT en supply chain. Al zal dat niet op korte termijn zo zijn. Harvest House moet ook uitbreiden om logistiek de groei van de vereniging op te vangen. De omzet van Harvest House groeide in 2021 naar € 900 miljoen (was € 855 miljoen in 2020).

Met de twee nieuwe verenigingen is het GMO-programma uitgebreid naar negen afzetorganisaties. Niet alle organisaties hebben beschikking over GMO-gelden. Daarvoor moet een GMO-programma zijn ingediend. Zo heeft Nautilus dat voor dit jaar niet, maar plant de afzetorganisatie dat wel voor 2023. Twee grote glasgroentetelers stapten dit jaar overigens over naar Harvest House.

Discussies over uitvoering blijven

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) stelde recent een telersvereniging in het gelijk in een geschil over toepassing van de GMO-regels. De rechter oordeelt dat een sanctie onterecht is opgelegd en dat een constructie wel degelijk volgens de regels is uitgevoerd. Het gaat om de constructie waarbij koelinstallaties worden gehuurd van ondernemingen die op percelen van aangesloten leden zijn geplaatst. Daarop is subsidie aangevraagd.

Of registreer je om te kunnen reageren.