Doorgaan naar artikel

Gasgekte afzet groenteplanten: ‘Soms nee verkopen’

Annuleringen en verschuivingen maken de tijdige opkweek van glasgroenteplanten lastig. Planningen passen niet altijd.

De uitlevering van groenteplanten voor het Nederlandse glasgroenteseizoen zou nu op een piek liggen. Dit jaar is echter alles anders. De onvoorziene hoge gasprijs maakt planning erg lastig op opkweekbedrijven. Zo komt het voor dat telers annuleren en doorschuiven, totdat ze merken dat de gereserveerde capaciteit er niet is. Een opkweekbedrijf moet dan voor die zaaidatum nee verkopen, waardoor de teeltstart nog verder opschuift. Het is maar één van de scenario’s bij teeltbedrijven, blijkt uit navraag bij opkweekbedrijven.

Alleen kleinere planten

Telers zijn ook aan het rekenen geslagen. Waar ze eerst kleinere planten bestelden, willen ze nu soms grotere. Door de beperkte capaciteit bij opkweekbedrijven kan het zijn dat ze alleen kleinere planten kunnen bestellen.

Veel hangt af van de capaciteit bij opkweekbedrijven. Normaal wordt in februari gestart met jonge plantenteelten als perkgoed, of opkweek voor potplanten. Zo heeft Holland Plant meer kassen kunnen huren om die teelten extern onder te brengen. Dat vergt dan weer extra planning, omdat de huurkassen vaak niet dezelfde warmte en belichtingsfaciliteiten hebben. “Dat houdt in dat we eerder moeten steken”, zegt Abdul El Ousrouti, teeltplanner bij Holland Plant. Het beeld is niet eenduidig; bij individuele telers spelen verschillende ondernemersbeslissingen. “De telers met goede gascontracten zeggen: kom maar op. Er zijn ook telers die annuleren omdat ze geen gascontracten hebben en met de huidige gasprijzen het niet rond kunnen rekenen”, zegt El Ousrouti.

Plantingen verschoven

Wilfred Scheffers, account manager warme groenteplanten bij WKP, is zelfs nog bezig met verkoop voor partijen in maart. “Plantingen zijn al naar januari en februari verschoven. Soms zijn enkele partijen zelfs naar maart verschoven. We zijn nu ook nog bezig met verkopen. Bijvoorbeeld aan komkommertelers die van drie teelten per jaar overstappen op twee teelten en starten in maart.” In het voorjaar kan het in de knel komen als er ruimtes zijn verhuurd en ruimte is gereserveerd voor opkweek van potplanten en vollegrondsgroente. De opkweek voor het normale Nederlandse seizoen is dus gespreider. Dat lijkt rustiger, maar is het niet. Scheffers: “In wezen kan het spaak lopen. Het is een kwestie van elke dag passen en meten.”

Kostenstijgingen doorberekenen

Buiten de lastige planning, komen kostenstijgingen af op de opkweekbedrijven. Daarvoor moeten vaak gesprekken met telers worden heropend, weet El Ousrouti. “Je ziet ook wel begrip bij sommige klanten. Het kan ook zijn dat ze kleinere plantjes bestellen om die reden.”

Energie, grondstoffen en arbeid; het is allemaal duurder

Scheffers weet dat ook de leveranciers van plastic folie of steenwol de prijzen verhogen. Energie voor teeltwarmte is niet de enige factor. “We hebben een stabiele energiestrategie. Het is niet zo dat het van 20 cent naar een euro schiet. We hebben geïnvesteerd in een nieuwe locatie waardoor ook een deel energie op de vrije markt moest worden gekocht. Door alle facetten is de prijs van groenteplanten wel omhoog gegaan. Energie, grondstoffen en arbeid. Het is allemaal duurder.”

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin