Doorgaan naar artikel

Duitse winkelprijs groente plust 6%; komkommer piekt

Duitse consumenten betaalden in december voor groente circa 6% meer dan in november, vooral door duurdere glasgroente.

Dat blijkt uit statistische gegevens van het Duitse bureau voor statistiek, Destatis. De prijsontwikkeling ligt ongeveer gelijk aan die in Nederland. Bij de Duitse cijfers is in meer detail de prijsontwikkeling te zien. Zo werd komkommer in december in één maand bijna 20% duurder. Bij tomaat en paprika is die prijsontwikkeling vlakker, maar zal naar verwachting ook in januari meestijgen.

Tekst gaat door onder de foto

Een consument rekent boodschappen af in een winkel van de Duitse keten Edeka. - Foto: EPA/Sacha Steinbach

Een consument rekent boodschappen af in een winkel van de Duitse keten Edeka. – Foto: EPA/Sacha Steinbach

Voor zowel tomaat, komkommer en paprika is de decemberprijs fors en de hoogste in de laatste 3 jaar. Het lijkt erop dat supermarkten hogere inkoopprijzen doorbelasten aan de consument. Die hogere inkoopprijzen kunnen volgen uit een krap aanbod uit Nederland en Spanje. Of hogere kosten doorberekend worden van leveranciers, is ook mogelijk deels een verklaring.

Bij vollegrondsgroente is ook een dure decembermaand genoteerd door Destatis, al is deze niet de hoogste van de laatste drie jaar. Bij overige groenten is ook prei en witlof meegenomen, producten die niet best noteren in marktprijzen.

Voor de hele categorie verse groente werd een prijsstijging van 3,9% gemeten in Duitsland. Dat is de prijs in december ten opzichte van een jaar eerder in december.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin