Glas

Nieuws

Witte vlieg teistert Westen van Brabant

De West-Brabantse regio heeft te maken met een invasie van witte vlieg. In berichtgeving hierover wordt gewezen op teelten onder glas als belangrijke veroorzakers van het probleem. “Klopt niet”, zeggen deskundigen, “die vliegen zitten overal”.

Volgens Omroep Brabant is het vanwege de vliegen in grote delen van West-Brabant niet meer mogelijk om rustig buiten te zitten. Burgers wijzen op glasteelten als aardbei, aubergine, courgette, tomaat en dergelijke als mogelijke broedplaatsen voor de witte vlieg, van waaruit een verspreiding naar buiten zou plaatsvinden.

Ideaal vliegweer

Harrie Pijnenburg is gewasbeschermingsdeskundige bij Delphy en woont in een plaats met een hoge vliegdruk. Hij herkent het probleem dan ook direct, maar ziet glasbedrijven niet als veroorzakers ervan. “De huidige druk is extreem, maar algemeen zit de natuur voller met vliegen, dan de tuinbouw. En nu zeker.”

Volgens hem is het relatief vochtige weer van de afgelopen weken ongunstig voor bijvoorbeeld wespen – die zie je amper – maar is het ideaal voor de ontwikkeling van vliegachtigen als witte vlieg. Volgens Pijnenburg lost het probleem zich op als de temperatuur zakt. Dat vermindert de animo voor vliegen om zich te verplaatsen.

Beschikbare middelen werken half

Wat niet wegneemt dat witte vlieg een groeiend probleem is, signaleert Pijnenburg, door de afnemende mogelijkheden om het insect te bestrijden. “Middelen waarover telers nog wel de beschikking hebben, werken vaak onvoldoende”, stelt hij vast. “Dus ja, er is wel degelijk een probleem.”

Beschuldigingen over en weer

Een andere deskundige bevestigt dit. “De witte vlieg zit werkelijk overal”, merkt hij op. “Loop je bijvoorbeeld door een aardappelgewas, dan wemelt het er ook daar van. Het gewas lijdt niet van die vliegen. Maar als het loof wordt doodgemaakt, is dat voor de vliegen het sein om andere plekken op te zoeken.”

Hij wijst ook op de gebrekkige mogelijkheden waarover glastelers beschikken om witte vlieg aan te pakken. Met soms vervelende consequenties. “Het gebeurt dat de ene buur de andere buur ervan beschuldigt de oorzaak te zijn van invlieg van de witte vlieg. Dat maakt het contact tussen die bedrijfshoofden en andere bij deze bedrijven betrokkenen niet altijd even prettig. Dit onderwerp ligt zeer gevoelig, daarom heb ik ook liever dat je mijn naam niet noemt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.