Doorgaan naar artikel

Trias-tuinders aangewezen op wkk na problemen put

De 54 tuinders in het aardwarmtenetwerk Trias Westland moeten rekenen op een leveringsonderbreking van een paar weken.

Na een korte brand vrijdag na onderhoudswerkzaamheden bij Trias Westland, moeten procedures van Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) worden gevolgd. Dit betekent dat, na onderzoek, lessen uit het incident in de procedures en kwaliteitssysteem worden opgenomen om herhaling te voorkomen, stelt Trias Westland-directeur Marco van Soerland. De leveringsstop beloopt een paar weken, al is er hoop op een kortere stop. “Bij één van de twee putten, Trias 2, is eigenlijk geen schade, maar dat moet wel vastgesteld worden. Eerst moet het onderzoek klaar zijn en na aanpassing moet het vertrouwen bestaan dat dit niet bij Trias 2 ook kan gebeuren. SodM moet dat goedkeuren. Dat kost tijd, maar het is denkbaar dat het minder tijd kost om die put op te starten.”

Bij het opstarten van productie na werkzaamheden begaf een bovengrondse leiding het. Water en gas stroomden uit en het gas vatte vlam. Vermoedelijk is een waterslageffect in de leiding de hoofdoorzaak geweest, waardoor de leiding het heeft begeven.

Duur extra gas

Tomatenteler Kees Stijger uit Honselersdijk is één van de 54 telers aan het netwerk. Hij koos er in 2015 voor 50% van de warmte in te vullen met Trias-aardwarmte. Nu zorgt de wkk dus tijdelijk voor de volledige warmtevoorziening. Hij is daarvoor aangewezen op de dagmarkt voor gas met hoge prijzen. Stijger: “Maar de stroomprijzen zijn ook hoog, dus dat is niet het probleem. We hopen dat Trias 2 snel weer in productie komt.”

Handelssysteem ligt stil

De warmte uit Trias-putten kan verhandeld worden op een warmtehandelssysteem. Dat ligt nu ook stil. Alternatieve warmte wordt er niet op verhandeld. Dat kan in de toekomst veranderen als netwerken voor warmte gekoppeld worden in WarmteSysteem Westland (WSW) en dus alternatieve duurzame warmte beschikbaar komt.

Stel dat Trias 2 in productie komt en er beperkt warmte wordt geleverd. Gaat dat dan via het handelssysteem naar de hoogste bieder? Van Soerland: “Dan krijgt elke teler naar rato van zijn contract geleverd. Hij kan er dan voor kiezen zijn warmte te verhandelen. De bedrijven verschillen onderling in warmtebehoefte en fase van de productie.”

Beeldvorming aardwarmte

Los van de praktische problemen is er de beeldvorming over aardwarmte. Loopt dat nu een deuk op, juist omdat de Open Energiedag gepland stond voor zaterdag 18 september. Van Soerland: “Alhoewel het een gecontroleerde gasbrand was, wil je dit soort incidenten niet. We doen nu zorgvuldig onderzoek en passen waar nodig onze procedures aan, zodat dit niet meer kan gebeuren.”

De officiële ingebruikname van de recent geboorde put Trias 2 op 13 oktober gaat gewoon door.

Lees ook: Warmtenetten komen op stoom

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin