Glas

Nieuws

Trias helpt teler met info positie gasmarkt innemen

Zonder Trias-aardwarmte na winningsproblemen moeten telers gas bijkopen. Informatie over de duur van herstel is cruciaal.

Trias Westland werkt aan een hervatting van de aardwarmtewinning na een brand begin september. Daarvoor worden nu procedures doorlopen. De realisatietermijn is onzeker, maar telers hebben sterke behoefte aan een duidelijke termijn. Alleen zo kunnen zij een juiste positie op de onrustige gasmarkt in nemen.

Tijdvenster

Trias Westland probeert om elke maandag telers bij te praten en een preciezere prognose te geven. Directeur Marco van Soerland: “We proberen elke maandag het tijdvenster waarop we verwachten te kunnen hervatten kleiner te maken. Dat is belangrijk omdat telers een positie moeten innemen op de gasmarkt. Dat luistert nauw. Als ik een voorspelling doe en het is toch korter, hebben telers te veel ingekocht. Als het toch langer duurt, kunnen ze geen goede positie innemen.” Of hervatting van de warmtelevering meer dan enkele weken duurt, valt nu nog niet te zeggen.

Tweede aardwarmteproject van Trias Westland is sinds deze zomer in gebruik. - Foto: Trias Westland
Tweede aardwarmteproject van Trias Westland is sinds deze zomer in gebruik. - Foto: Trias Westland

Twee putten

Eerder deze maand ontstond een korte brand na onderhoudswerkzaamheden bij Trias Westland. Na onderzoek moeten bevindingen in de procedures en kwaliteitssystemen worden opgenomen om herhaling te voorkomen. Komende week verwacht Van Soerland dat de rapportage over de bevindingen klaar is en kan worden voorgelegd aan Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). Daarbij hoopt hij dat put nummer twee snel in productie kan, omdat aan die installaties weinig schade is. “We hebben contact met leveranciers om de levertermijn voor onderdelen zo kort mogelijk te houden. Telers vragen me of we wel de klok rond werken aan oplossingen, maar dat is ok zeker het geval.”

Aan het netwerk zijn 54 telers verbonden die nu voor een deel van de warmte alternatieven moeten zoeken.

Of registreer je om te kunnen reageren.