Doorgaan naar artikel

Nieuw besluit EZK: Kampen mag aardwarmte uitbreiden

Aardwarmtebedrijf Greenhouse Geopower kan met een nieuwe boring de aardwarmtecapaciteit toch uitbreiden nadat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) het concept-besluit aanpaste.

Na publicatie van het besluit over het winningsplan van Greenhouse Geopower in Koekoekspolder kan de vlag uit in Kampen. Zo voelt het voor directeur Radboud Vorage. “We wilden uitbreiden, in het conceptbesluit werden we beperkt en was het economisch niet haalbaar. Na additionele informatie heeft de minister geoordeeld dat het wel kan. We zijn volop bezig nu. We hopen volgende week de boorlocatie uit te zetten en de eerste grondwerkzaamheden uit te voeren.”

Kosten vertraging

De beperking zat in het toegestane thermische vermogen voor het aardwarmtecluster. Nu de minister toestemming geeft voor de gevraagde productie (kuubs water per uur en afkoeling), heeft Greenhouse Geopower het volledige aangevraagde vermogen toegewezen gekregen.

Het besluit komt geen moment te vroeg. “Teeltbedrijf Voorhof heeft al uitgebreid en wilde de aardwarmte al een jaar geleden gebruiken. De gasprijzen zijn gestegen, de staalprijzen ook. De vertraging kost bakken met geld, maar het gevoel van blijdschap overheerst”, zegt Vorage.

Door de uitbreiding met één put verdubbelt de warmteproductie en kunnen meer telers aangesloten worden. Vorage hoopt eind eerste kwartaal 2022 de boormaatschappij te verwelkomen en einde zomer 2022 in volle productie te komen.

Vertraging remt

De directeur van Greenhouse Geopower is ook secretaris van Geothermie Nederland. In de zienswijze voor dit besluit wees Vorage erop dat een wachttijd van 2,5 jaar voor een instemming op een winningsplan de ontwikkeling van geothermie in Nederland remt.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin