Doorgaan naar artikel

Living Lab bevordert benutting reststromen

In het Living Lab, op het terrein van Dijkshoorn Recycling in Bleiswijk, worden bewerkingen en experimenten met biomassa uitgevoerd.

Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland (SIGN) werkt samen met Dijkshoorn Recycling aan hoogwaardigere toepassingen van reststromen uit de tuinbouw. Hiervoor is het Living Lab op het terrein van Dijkshoorn Recycling in Bleiswijk officieel geopend door Adri Bom-Lemstra (voorzitter SIGN) en Matthijs Dijkshoorn (commercieel directeur Dijkshoorn Recycling). Bom-Lemstra: “Waar verschillende sectoren bij elkaar komen, ontstaan de mooiste innovaties.”

Onderzoekvouchers

Ondernemers die biomassa willen laten voorbewerken en toepassingen willen laten onderzoeken, kunnen in het lab op een schaal van kilo’s tot tientallen tonnen aan de slag. Hiervoor zijn vouchers beschikbaar waarmee 50% van de kosten worden gedekt. Op de locatie wordt grootschalig (droog)gecomposteerd, gezeefd, gehakseld en desgewenst nagedroogd. In het Living Lab zijn een lasersnijder en een schroefpers aanwezig. Op kleine schaal is het mogelijk om producten te produceren van reststromen die vol zitten met mycelium.

In het Living Lab kunnen onder andere reststromen van groentegewassen uitgeperst worden. - Foto: Peter Visser

In het Living Lab kunnen onder andere reststromen van groentegewassen uitgeperst worden. – Foto: Peter Visser

Circulaire tuinbouw

Het Living Lab is een onderdeel van het SIGN-programma Circulaire Tuinbouw, dat met subsidie van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit tot stand is gekomen. SIGN is een initiatief van Glastuinbouw Nederland en werkt voor het Living Lab in deze regio samen met Greenport West-Holland.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin