Glas

Nieuws

Gasprijs stijgt alweer naar nieuw record

De gasprijs haalde vandaag een nieuw record: inkoop voor levering in het komende kwartaal kostte vanmorgen 73,7 cent per kuub.

De gasprijs wil nog niet zakken. Na vorige week woensdag een recordhoogte van 71 cent te hebben gehaald, zakte de gasprijs weer 2 dagen onder de 70 cent. Gisteren konden door te heftige prijsbewegingen geen klikprijzen worden afgegeven. Vandaag weer wel, maar veel rustiger is het vaarwater niet geworden, met opnieuw recordprijzen van boven de 70 cent.

Dat er nog geen extra Russisch gas via de Oekraïne kan komen speelt ook mee. De wel aangekondigde opening van de Nord Stream 2-pijpleiding aan het einde van het jaar en het door Noorwegen aangekondigde extra aanbod dat al in oktober door de pijpleidingen vanaf de Noordzee zou moeten gaan stromen, hebben nog geen ontspanning op de markt kunnen brengen.

Langere termijn gas stijgt verder

Ook voor de langere termijn zijn de inkoopprijzen voor gas verder gestegen. Wie vandaag gas inkoopt voor levering in 2022, betaalt 41,1 cent. Op 1 maart van dit jaar was dat nog 16,5 cent en op de eerste handelsdag van augustus 27,4 cent. De inkoopprijzen voor levering in 2023 zijn gestegen van 16,1 cent in maart via 20,4 in augustus naar 25,1 cent vandaag.

Stroom stijgt net zo hard

Voor telers die belichten, zou een theoretische uitwijkmogelijkheid voor het nu veel te dure daggas nog kunnen zijn om in de komende koude maanden warmte te genereren met hun Son-T-lampen. Ware het niet dat ook de elektraprijs met de gasprijs is meegestegen. Op 1 maart was de prijs voor stroom nog € 57,20 per MWh (TradePower Peak). Begin augustus was dat gestegen naar € 85,25 en vanmorgen stond die prijs op € 119,00.

Nog geen crisisberaad

AgroEnergy liet vorige week donderdag weten niet te verwachten dat dit prijsniveau lang zou kunnen aanhouden. Een eventueel crisisberaad heeft volgens directeur Peter van den Berg op basis van deze laatste uitzonderlijke handelsweken niet zoveel zin. Om tafel gaan zitten met bijvoorbeeld Glastuinbouw Nederland en andere partijen uit de teeltsector zou meer voorbereiding vergen.

Of registreer je om te kunnen reageren.