Doorgaan naar artikel

Inkoopprijs gas naar record van 95,4 cent per kuub

Op de laatste dag van dit kwartaal haalde de inkoopprijs voor gas voor het komende kwartaal een record van 95,4 cent per kuub. Een bubbel die gevuld is met vooral heel veel emotie.

Een markt geregeerd door emotie. Zo kenschetst analist Jasper Elzinga van energiebedrijf AgroEnergy de huidige energiemarkt, donderdagochtend tijdens een webinar. Terwijl er aan de ‘fundamentals’ (vraag en aanbod) in de markt niks verandert, pieken de prijzen nu al weken achter elkaar naar record op record. “Normaal zie je zulke bewegingen alleen bij een orkaan of een grote brand op een belangrijk boorplatform.”

Nord Stream II sneller open

Alleen een verhoging van het aanbod van gas kan een einde betekenen van de prijsstijging. Dat zou kunnen worden bewerkstelligd door een goedkeuring van de Nord Stream II pijpleiding van Rusland naar West-Europa. “Er is sprake van dat de Duitse mededingingsautoriteit wellicht een tijdelijke vrijstelling kan afgeven.”

Ook het Noorse gas kan, na onderhoud dat vorig jaar vanwege corona niet kon plaats vinden, vanaf morgen weer gaan stromen. En wellicht zit er meer in de pijpleiding dan de aangekondigde 2 miljard kuub voor deze winter. Ook de productiecapaciteit van vloeibaar LNG in de VS gaat al licht omhoog en investeringsbeslissingen die nu worden genomen – aangejaagd door de hoge gasprijs – kunnen de komende jaren voor ontspanning op de gasmarkt zorgen.

Hopen op zachte winter

Voor de korte termijn is echter alles afhankelijk van de vraag hoe koud de komende winter zal worden. “De gasbergingen in Nederland en Europa zijn wel minder vol dan normaal rond het begin van de herfst, maar er zit in principe genoeg gas in om de winter door te komen.” De kans dat we tekort zullen komen is zeer klein”, aldus Elzinga.

Energiebedrijven failliet

Dat in Engeland wel al enkele energieleveranciers failliet zijn gegaan heeft er vooral mee te maken dat er daar een plafond is aan de mate waarin gestegen energieprijzen aan de consument mogen worden doorberekend. Ondertussen ondersteunt de Britse regering ammoniakproducenten om toch maar door te kunnen blijven draaien. Ook andere Europese regeringen denken na over steun aan industrieën, bijvoorbeeld met btw-maatregelen.

Lees ook: Panieksfeer onder tuinders op gasmarkt

Sparkspread gunstig

Wat bij alle commotie over de hoge gasprijs minder aandacht krijgt, is het feit dat de stroomprijs nog ietsje harder is gestegen. De sparkspread is daarmee nog altijd gunstig voor glastuinders die gas vrij hebben om elektriciteit mee op te wekken voor het net. Uiteraard is daarbij de minimale warmtevraag van het gewas van belang voor de vraag of de ketel of de wkk aangaat.

Hoe hoog het prijsplafond is en hoe lang de gasbubbel nog in stand blijft, dat is koffiedik kijken. De prijs voor na de komende winter is ook wel gestegen, maar minder hard. Gas voor levering in 2024 en 2025 was in maart met 15 à 16 cent nog vrijwel net zo goedkoop – of duur – als voor levering in 2022. Nu is die termijnprijs voor over 3 en 4 jaar naar 22 à 24 cent gestegen.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin