Glas

Nieuws

F-CLEAN alternatief voor glas

Hoogwaardig ETFE-filmmateriaal gaat de concurrentie aan met vertrouwd gangbaar glas.

In een met F-CLEAN film bedekte proefkas bij Wageningen University & Research in Bleiswijk is een aardbeienteelt gestart om te kijken of dit hoogwaardige filmmateriaal teeltvoordelen biedt boven traditioneel glas.

Sterk diffuus

De diffusiteit van het kasdekmateriaal is groter dan bij diffuus glas, bij een vergelijkbare lichtdoorlatendheid. De betere UV doorlaatbaarheid biedt mogelijk kwaliteitsvoordelen. De keus voor aardbei als eerste proefgewas heeft een bijkomende praktische reden, namelijk om de kans te vergroten dat proefresultaten sneller in de praktijk toegepast worden. Onderzoeker Frank Kempkes: “Tomatentelers zijn van nature veel meer ‘glas-minded’. Bij aardbei en andere zachtfruitgewassen is men al vertrouwder met folie-achtige tussenoplossingen bij de verschuiving richting bedekte teelten.”

Eerste oogst in oktober/november

De onbelichte doordrager aardbeienteelt is in week 33 gestart. De eerste oogstgolf wordt in oktober/november verwacht, waarna het gewas in rust gaat totdat er rond februari weer opgestookt wordt. Rond april valt dan de nieuwe oogstpiek, waarna de teelt en de proef in mei beëindigd zal worden.

De benodigde CO2 wordt gedoseerd met CO2-slangen naast de teeltgoten, in plaats van op de grond. Onderzoekster Johanna Bac-Molenaar: “Afgelopen jaar in de teelt in onze ‘Demokas 2030’ hebben we hier al ervaring mee opgedaan. We hebben een goede opbrengst gehaald, terwijl we 40% minder CO2 hebben gedoseerd. Deze besparing is een combinatie van de plaatsing van de CO2-slangen bij het gewas en lager ingestelde setpoints.”

Hagelbestendig

Het filmmateriaal is zeer sterk en hagelbestendig. Vanuit verzekeringsmaatschappijen is er dan ook belangstelling voor het sterke ETFE-materiaal. Daarom is via Achmea op de locatie in Bleiswijk ook een impact-meter geplaatst. Dit is een soort tegel met sensoren die de hoeveelheid hagelstenen meet, de diameter en de kinetische energie van die inslag. Aan de hand daarvan kan bepaald worden hoeveel schade optreedt bij een bepaalde intensiteit van een hagelbui. Dit verband kan dan op zijn beurt weer gerelateerd worden aan soortgelijke metingen bij glazen kassen die op andere plaatsen worden uitgevoerd.

F-CLEAN biedt kassenbouwers ook voordelen bij de bouw van de kas.

Lees meer over de proef met de F-CLEAN kas in Groenten & Fruit editie 19.

Of registreer je om te kunnen reageren.