Glas

Nieuws

Zweefvlieg versterkt biologische bestrijding

Zweefvlieg Eupeodes doet het goed als bladluisbestrijder in een proef in paprikateelt in Spanje.

Afhankelijk van het type bladluis in het gewas, kan Eupeodes corollae gecombineerd worden met verschillende parasitoïden of predatoren om tot een effectieve bestrijdingsstrategie te komen. Dat meldt het Belgische gewasbeschermingbedrijf Biobest.

Eupeodes doet het goed in een lopende proef in paprika’s in een teelt van 1,4 hectare bij Acien y Barranco in Las Norias de Daza, in Almería. “We hebben de poppen vanaf eind april in twee opeenvolgende weken uitgezet”, legt Biobest-adviseur Rocio López uit. “We installeerden bankerplanten – met Rophalosiphum om de vestiging te bevorderen – terwijl we ook Aphidius uitzetten.”

Aangezien de bladluizen een Macrosiphum-soort zijn, hebben de telers de bladluishaarden met de gaasvlieg Chrysopa en de sluipwesp Ervi bestreden. “Deze strategie werkt erg goed. De plaag wordt effectief bestreden en Eupeodes is duidelijk aanwezig in het gewas”, zegt López.

Aardbei heeft baat bij Eupeodes

Eerder dit jaar heeft Biobest-adviseur Miguel Claros een proef met Eupeodes-System opgezet in aardbeien van 0,1 hectare bij Flor de Doñana Biorganic – in Almonte, in Huelva. “De belangrijkste bladluis in deze regio is Chaetosiphon fragaefolii,” legt Claros uit. “Dat is een soort die moeilijk te parasiteren is en waarbij predatoren de enige haalbare oplossing zijn.”

In februari introduceerden de onderzoekers drie keer twee soorten zweefvliegen: Eupeodes en Sphaerophoria rueppelli. Vervolgens was er wekelijks toezicht op het aantal volwassen exemplaren van elke zweefvliegsoort. De resultaten tonen aan dat in de koelere weken alleen Eupeodes zich goed vestigde. In de aanloop naar april nam het aantal Sphaerophoria toe, omdat de temperaturen beter geschikt waren voor deze soort.

Werking bij hogere en lagere temperatuur

De bladluizen bleven tijdens deze proef onder controle. Er was geen noemenswaardige gewasschade. De gegevens tonen aan dat Eupeodes goed is aangepast aan koudere temperaturen, terwijl Sphaerophoria beter presteert bij hogere temperaturen.

Zweefvlieg Eupeodes kan een oplossing bieden voor het gebrek aan effectieve bladluisbestrijding in februari en maart, wanneer andere predatoren en parasitoïden nog niet kunnen worden geïntroduceerd.

Ook in courgette en komkommer

Ook proeven in een courgette- en komkommergewas in Spanje hebben aangetoond dat Eupeodes het potentieel heeft om zich goed te vestigen. Daardoor speelt de zweefvlieg mogelijk een rol bij de bladluisbestrijding. Verdere proeven zijn gepland.

Of registreer je om te kunnen reageren.