Doorgaan naar artikel

‘Gemeentes aansporen te bouwen voor arbeidsmigrant’

De nationale overheid moet gemeentes aansturen huisvesting te realiseren voor arbeidsmigranten.

Dat zei gaf Frank van Gool van Kafra Housing in een Rondetafeloverleg Huisvesting, blijkt uit de juist gepubliceerde verslagen van het overleg van 28 juni. Van Gool: “We komen 150.000 plekken te kort in Nederland en er zijn genoeg partijen die fatsoenlijke huisvesting voor arbeidsmigranten willen bouwen. Alleen zie je het vaak spaaklopen in de politiek, en met name in gemeentes. Daar ontstaat het nimby-effect (not in my backyard, red.)”

Tekst gaat door onder de foto

Foto van huisvesting door Kafra. - Foto: Bert Jansen

Foto van huisvesting door Kafra. – Foto: Bert Jansen

Lansingerland

Van Gool noemde vooral Lansingerland als voorbeeld. Daar wil het bedrijf drie ‘KaFra Towers’ van elk vier verdiepingen voor in totaal 256 arbeidsmigranten bouwen. Van Gool: “In Lansingerland hebben we echt een voorbeeld van het nimby-effect. Wageningen University & Research doet daar niet mee aan de omgevingsdialoog, maar probeert via een achterkamertjeslobby het plan van tafel te krijgen. Dat snap ik helemaal niet, want de WUR wordt met miljoenen gesubsidieerd door de overheid. Ik geloof met 400 miljoen euro.” Het gaat om huisvesting die voldoet aan de zogenaamde Roemer-norm, na de aanbevelingen van Emile Roemer vorig jaar.

Lees ook: Kabinet wil betere huisvesting arbeidsmigranten

Extra stappen zetten

In het rondetafeloverleg liet uitzendorganisatie Charlie Works weten te werken aan bouwplannen voor huisvesting die ver boven de bestaande huisvestingsnormen ligt en iedere werknemer een eigen slaapkamer biedt. Ook Charlie Works lukt het niet een locatie voor deze huisvesting te vinden in gemeentes. De uitzendbureaus schaarden zich in het overleg achter de petitie tegen prestatienormen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin