Glas

Nieuws laatste update:27 jul 2021

Verrast door regenval; opvang De Lier niet ingezet

De zware regenval met overlast in delen van Westland was niet voorzien. Tuinbouwsysteem Rainlevelr is daardoor niet ingeschakeld.

De zware regenval in De Lier leidde maandagmorgen 26 juli tot ondergelopen schuren in De Lier. Een groot deel van de Laan van Boekestijn is blank komen te staan. Bij in ieder geval één tuinbouwbedrijf stroomde water naar binnen. Diensten zijn ingezet om water weg te pompen.

Dat zoveel regen viel, was niet voorzien, laat Hoogheemraadschap Delfland weten. Het tuinbouwopvangsysteem werkte daardoor niet.


  • In delen van De Lier werd maandag 26 juli door de brandweer water weg gepompt uit enkele teeltbedrijven. - Foto's: Koekmedia

    In delen van De Lier werd maandag 26 juli door de brandweer water weg gepompt uit enkele teeltbedrijven. - Foto's: Koekmedia

  • Verrast door regenval; opvang De Lier niet ingezet
  • Verrast door regenval; opvang De Lier niet ingezet

Piekopvang in bassin

In Rainlevelr dragen tuinders bij aan waterbeheer door vóór een zware bui ruimte te maken in hun hemelwaterbassin of silo. Zij kunnen dan het regenwater opvangen en zo de piek van de regenval opvangen. Delfland informeert de tuinders over de neerslagverwachting en laat weten wanneer meer ruimte nodig is. Voor het systeem ontvangen tuinders een vergoeding.

Buien lastig te voorspellen

Het systeem kent zijn beperkingen bij hevige buien waarvoor neerslag lastig te voorspellen is. Maandag hebben de tuinders geen melding gekregen. Toen duidelijk werd hoe hevig de bui was, had het geen zin meer om het bassin leeg te pompen.

Een van de tuinders stelt ook dat hij voorzichtiger is geworden met deelname aan het systeem nadat verwachte neerslag bij Delfland-meldingen eerder niet viel. In droge jaren zijn tuinders voorzichtig met het bassinwater. Dan willen ze niet snel voor de bui lozen.

Of registreer je om te kunnen reageren.