Glas

Nieuws

Vergunning voor vierde aardwarmtebron bij Agriport

De bouw van de vierde aardwarmtebron van ECW Energy uit Middenmeer is een stap dichterbij.

De minister van Economische Zaken verleent een omgevingsvergunning voor de oprichting en werking van een aardwarmte-installatie aan de Tussenweg 17 Middenmeer.

ECW is de grootste aardwarmteleverancier van Nederland. Het bedrijf is gevestigd op glasgebied Agriport en heeft al drie aardwarmtesystemen draaien, waarvan één in het nabij gelegen glasgebied Andijk.

Eerste putten onder handen

Bij de eerste putten wordt gewerkt aan vernieuwing van de putbuizen om zo aan nieuwe eisen te kunnen voldoen. Het doel is om in 2022 de nieuwe putten 8 en 9 te boren, meldt de Staatscourant. Dat is in de buurt van kwekerij Sweetpoint. Als alles goed gaat, wordt de nieuwe bron in 2023 in gebruik genomen. Eerder stelde ECW dat het om een investering gaat van circa € 25 miljoen.

Eisen winningsplan

Voor de eerste drie putten is recent een winningsplan goedgekeurd door de minister van Economische Zaken. ECW moest daarbij extra onderzoek doen naar mogelijke seismologische effecten van de boringen. Dat volgt op advies van onder meer TNO en toezichthouder SodM. Uit beide adviezen valt af te leiden dat de seismische risico’s iets hoger ingeschat worden dan gedacht. Dat onderzoek van ECW Energy kwam uit op duidelijk lagere seismologische risico’s. Ook voor de vierde bron heeft ECW Energy een winningsplan nodig.

Of registreer je om te kunnen reageren.