Glas

Nieuws

Oxin: GMO-vergoeding gunstiger bij fusie

Oxin Growers kan haar gunstige programma voor GMO-steun een jaar verlengen door onduidelijkheid in de regeling.

De Europese landbouwsubsidies vergroenen. Hoe de eisen en vergoedingen van het GMO-stelsel voor groenten en fruit na 2023 uitvallen, is onduidelijk. Telesvereniging Oxin Growers kiest de geleidelijke weg. De energie wordt niet gestoken in een nieuw programma nu. De huidige subsidie-afspraken worden een jaar verlengd.

“Misschien is de discussie dan wel meer duidelijk”, zegt voorzitter en tomatenteler Jan Oosterom. Hij wijst op de interessante fusiebepaling in de GMO-regeling. Een fusie geeft recht op een 60% steunbijdrage in plaats van 50%. Dat profijt trekt de fusie-organisatie al jaren vanwege oude fusies.

Uitvoeringsproblemen bij diverse telersverenigingen

Telersverenigingen als Oxin Growers en United Growers verschillen sterk van elkaar. Beide zitten in de GMO-regeling, maar het gebruik is anders. Oxin Growers heeft geen modern pand met collectieve innovatieve verpakkingsmachines. Oosterom: “Wij hebben de GMO-ondersteuning vooral georganiseerd op de teeltbedrijven met biologische bestrijding en crisispreventie.”

Oxin Growers is met haar fruittelers een bijzondere partij in GMO. Uitvoeringsproblemen ervaart Oxin ook wel, zoals die zich ook bij andere organisaties voordoen. “Sommige eisen om iets te onderbouwen, slaan door, maar we hebben veel ervaring. Ik denk dat dat meespeelt. We staan in dienst van telers om een voordeel te behalen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.