Doorgaan naar artikel

Ministerie: warmtenetwerk Zuid-Holland unieke kans

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) is nauw betrokken bij gesprekken om het cruciale warmtetransportnet WarmtelinQ in Zuid-Holland te realiseren.

Dat zegt Yeşilgöz-Zegerius, staatssecretaris van het ministerie van EZK. De staatssecretaris schetst in een Kamerbrief de stappen die nog moeten worden gezet voor een definitief investeringsbesluit dit najaar door Gasunie. In opdracht van het ministerie werkt Gasunie aan de ontwikkeling van een warmteleiding met proceswarmte uit de haven van Rotterdam naar Den Haag en Leiden. Aftakkingen worden verwacht voor Westland en Oostland in 2025.

Voorwaarden voor warmtelevering

Gasunie staat klaar om een investeringsbesluit te nemen. Voor Gasunie is het verkrijgen van voldoende contracten over afname van transportcapaciteit één van de belangrijkste voorwaarden voor het nemen van de investeringsbeslissing. Gasunie kan echter geen besluit nemen totdat energiebedrijf Eneco is overgegaan tot ondertekening van een transportcontract zoals dat sinds september 2019 is voorzien.

Gasunie, Eneco en het ministerie van EZK zijn de komende maanden in nauw overleg met elkaar over de voorwaarden voor warmtelevering. Zowel het ministerie als Provincie Zuid-Holland hebben steunmaatregelen en leningen of garanties toegezegd die ruim meer zijn dan € 100 miljoen.

De huidige gesprekken gaan over een eventuele stimulering vanuit de SDE++-regeling of een ‘alternatief instrument voor projecten die gebruikmaken van gemeenschappelijke infrastructuur’. Tegelijkertijd zegt Yeşilgöz-Zegerius dat een besluit hierover aan een nieuw kabinet is en dus niet op korte termijn valt te verwachten.

Ministerie coördineert warmtenet

Uit de brief blijkt dat het ministerie een centrale rol speelt in de totstandkoming van het warmtenet. Het ministerie is ook betrokken bij hoe de uitvoeringsfase het beste kan worden ingericht. Yeşilgöz-Zegerius vertrouwt op een positieve afloop ‘richting 1 oktober vanuit de gedachte dat voor alle partijen de noodzaak tot verduurzamen buiten kijf staat’.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin