Doorgaan naar artikel

Horticoop zet kapitaal op naam van leden

Modernisering van coöperatie Horticoop moet eind dit jaar leiden tot uitgifte van certificaten aan leden.

Dat stelt Horticoop in het jaarverslag. Horticoop heeft 394 leden. Het zijn bedrijven uit de verschillende glastuinbouwteelten. Het eigen vermogen van € 48,8 miljoen is 56.6% van de balanstotaal.

Met de uitgifte van certificaten geeft Horticoop een andere invulling van de ledenrelatie. Van een inkooporganisatie is de coöperatie de afgelopen jaren ingrijpend veranderd, ook door de verkoop van de groothandel. Omdat leden niet altijd meer inkopen bij Horticoop, kunnen ze na uitgifte van de certificaten wel participeren. Tot de wijzigingen in de coöperatiestructuur zijn doorgevoerd is een ledenstop ingevoerd.

Profiteren van groei glasteelt overzees

Horticoop richt zich met gerichte deelnames in de ontwikkeling van techniek en substraat. Buitenlandse deelnemingen zorgen, vooral overzees en in Denemarken en Duitsland, voor een sterke omzetgroei. De omzetstijging van € 129,4 miljoen naar € 141,4 miljoen in 2020 hangt voor een belangrijk deel samen met de deelneming in het Amerikaanse Hort Americas, een toeleverancier voor glastuinbouw aan telers in Canada, VS en Mexico. Daar hebben Nederlandse telers via Horticoop nu een belang van 67,5%.

Resultaat verbeterd

Ook de omzetontwikkeling bij de Horticoop techniek- en winkelactiviteiten was positief. Eind 2020 breidde Horticoop het belang in Smartcoat uit van 80% naar 100%. Smartcoat produceert coatings voor beheersing van het kasklimaat.

Het resultaat na belasting van € 3,6 miljoen werd positief beïnvloed door de opbrengst van de verkoop van panden. In 2019 was dat resultaat eenmalig negatief met € 1,7 miljoen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin