Glas

Nieuws

Zuid-Holland wijst op rol teler in collectief zuiveren

De provincie Zuid-Holland kan garant staan voor collectief zuiveren, maar telers dragen risico.

Dat blijkt uit een brief van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland over het project collectieve zuivering AWZI Nieuwe Waterweg. Telers van de Waterzuiveringscoöperatie Westland willen via dit project aan waterzuiveringseisen voldoen. Na vertraging van het project is nu onzekerheid ontstaan omdat nieuwe emissieregels voor de stof bromaat het businessmodel kunnen doorkruisen. De minister moet die norm gaan vaststellen dit jaar. Het RIVM komt eerst nog met een advies.

Plan B

De provincie Zuid-Holland wijst telers op hun verantwoordelijkheid. “Mocht het besluit van de minister leiden tot normstelling waaraan binnen de technischeconomische randvoorwaarden van de businesscase niet valt te voldoen, dan zal het project niet kunnen worden gerealiseerd. Dit heeft als gevolg dat de bij de Waterzuiveringscoöperatie Westland U.A. aangesloten tuinders op dat moment de directe verantwoordelijkheid hebben om op een andere wijze aan de regels van het Activiteitenbesluit milieubeheer te voldoen.”

Premie 3,8%

Ook de kosten van de financiële constructie moeten bij de telers van de coöperatie worden neergelegd, oordeelt de provincie na advies over staatssteun. Alleen als een premie van 3.8% op het totaal van de garantie van € 1,87 miljoen wordt doorbelast aan de coöperatie, kan de provincie voldoen aan de staatssteuntoets. Daarmee is de financiering van het AWZI Nieuwe Waterweg wel een stap dichterbij gekomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.