Glas

Nieuws

Westland mag woonunits bij kas niet beboeten

De gemeente Westland moet proberen een oplossing te vinden voor woonunits op een teeltbedrijf in ’s-Gravenzande.

Westland moet daarmee terugkomen op besluiten om deze onder druk van een dwangsom te laten verwijderen door de teler. De Raad van State oordeelde dat afgelopen na een procedure van enkele jaren.

Dwangsom

De overtreding werd geconstateerd in 2017, waarna een dwangsom van € 25.000 per woonunit per week werd opgelegd als de woonunits niet werden verwijderd. De dwangsom is later verlaagd, waarna een lagere rechter oordeelde dat de gemeente mocht handhaven.

Legaliseren

De gemeente heeft ter zitting aangegeven dat deze woonunits in de toekomst mogelijk gelegaliseerd worden. Westland voert overleg met de provincie onder welke voorwaarden huisvesting mogelijk is op de bedrijven. De rechter vindt dat met een verlenging van de begunstigingstermijn tot 1 januari 2022 de gemeente de kans moet onderzoeken om de huisvesting te legaliseren.

Of registreer je om te kunnen reageren.