Glas

Nieuws

Tonnen emissieboete CO2 dreigt in zaak Hartman

De Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) dreigt een boete van ruim € 416.000 op te leggen voor emissierechten van het oude teeltbedrijf Hartman.

De NEa heeft de curator de verplichting opgelegd om vanuit de boedel 4.162 CO2-emissierechten in te leveren. A.C. Hartman B.V. nam namelijk verplicht deel aan het Europese systeem van emissiehandel (ETS). De curator beschikt niet over de verlangde emissierechten, waardoor boetes dreigen van € 100 per emissierecht.

Hoge Raad

De curator heeft bezwaar ingediend tegen het CO2-vaststellingsbesluit van NEa, om ervoor te zorgen dat het vaststellingsbesluit niet onherroepelijk kwam vast te staan. Het is onduidelijk hoe deze verplichtingen worden opgelegd bij faillissement. Hierover zijn in een andere procedure door de rechtbank Rotterdam aan de Hoge Raad vragen gesteld, schrijft de curator in het jongste faillissementsverslag. De beantwoording door de Hoge Raad is mogelijk van invloed op de inleververplichting van A.C. Hartman B.V.. Die inleverplicht is verschoven naar 30 april 2022, waarmee de bestuurlijke boetes voorlopig niet worden opgelegd.

Nog facturen onbetaald

Uit het laatste faillissementsverslag blijkt bovendien dat de curator nog steeds bezig is facturen te innen van afnemers van Hartman. Met één partij is een schikking getroffen na dreigen van een proces. Eén andere debiteur heeft nog een onbetaald factuurbedrag. Welk bedrijf dat is, blijft onduidelijk.

Hartman was onderdeel van The Fruit Farm Group, met als eigenaar Hein Deprez. De overnamesom uit 2017 is nog altijd niet voldaan door The Fruit Farm Group en is onderwerp van rechtszaken. Greenyard, het andere bedrijf van Deprez, was één van de belangrijke afnemers van A.C. Hartman B.V..

Lees ook: Oud-werknemers en afnemers Hartman opnieuw gehoord

Of registreer je om te kunnen reageren.