Glas

Nieuws

Startup ontwikkelt bestuivingsrobot in tomaat

Het Israëlische bedrijf Arugga introduceert een robot die tomaten bestuift.

Nadat trillen van tomatenbloemen plaatsmaakte voor bestuiving door hommels, lijkt er weer een weg terug te ontstaan naar een vorm van mechanische bestuiving. Ditmaal met robots. De Israëlische startup Arugga is bezig met een dergelijke robot die autonoom door de kas rijdt. Camera’s herkennen bloemen die rijp zijn voor bestuiving. Door daarna een afgepast luchtstootje op die bloemen te richten, wordt het ‘schudden’ van de bloem door hommels nagebootst.

Veiliger met oog op virussen

Vooral vanuit de VS en Canada is vraag naar een dergelijke methode, vanwege angst voor verspreiding van virussen in de kas (zoals ToBRFV) door hommels. Een bijkomend voordeel is dat de robotbestuiving altijd werkt, waar hommelbevlieging soms kan tegenvallen onder moeilijker omstandigheden, bijvoorbeeld tijdens bepaalde uren op de dag onder belichting of bij extreem hoge temperaturen.

Proeven toonden al aan dat de robotbestuiving minstens zo goed werkt als hommels, en dat producties met 1 tot 5% omhooggingen. Arugga haalde via fundraising al € 6 miljoen binnen om de robot in de markt te zetten, waaronder een bijdrage van de Biobest Group.

Of registreer je om te kunnen reageren.