Glas

Nieuws

Snelle verkoop aardwarmtebron Limburg

De aardwarmtebron met toebehoren in Horst kan snel verkocht worden.

Dat verwacht curator Jos Bloo van Meulenkamp van het failliete aardwamtebedrijf CLG Geothermie in Horst. Gesprekken met een geïnteresseerde partij zijn in een vergevorderd stadium. Telers waren aandeelhouder van het aardwarmtebedrijf. Niet bekend is wie de beoogde koper is.

Boedel

De boedel beslaat een perceel van 0,33 hectare met een winningsput, en een injectieput voor het afvoeren van afgekoeld water. Op dat perceel staat een ketelhuis met warmtewisselaars en de aansluiting op het warmtenet dat is aangesloten op omliggende tuinderskassen. De bron en installatie ligt sinds 2018 stil, omdat een relatie met een lichte aardbeving in Limburg niet kon worden uitgesloten.

Advies Mijnraad

Uit extern onderzoek werd geconcludeerd dat er waarschijnlijk geen relatie was tussen de lichte aardbeving en de warmtewinning in Grubbenvorst. Toch werd een herstart van de warmtewinning niet verantwoord geacht door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het Staatstoezicht op de Mijnen. Er is echter nog geen definitief besluit dat aardwarmtewinning daar niet is toegestaan. Zo zag de Mijnraad in 2020 nog risico’s aan het oorspronkelijke winningsplan. Wat de koper met de bron van plan is, blijft onbekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.