Glas

Nieuws

Nederland wil stappen EU tegen risico-insecten

Nederland heeft drie potentiële plaaginsecten voorgedragen voor Europese maatregelen.

De Europese Unie werkt aan een bijwerking van de lijst van quarentaine-waardige (q) organismen. Nederland heeft drie kandidaten voorgedragen die potentieel schade kunnen veroorzaken in teelten in Nederland en Europa. Nederland heeft de insecten zelf al als q-waardig beoordeeld en maatregelen genomen.

Tomaten- en koolteelt

Zo is het insect Chloridea virescens een bedreiging voor tomaten- en koolteelt in Nederland, bleek uit een NVWA-risicostudie. Het insect is regelmatig aangetroffen in asperges uit Peru en andere herkomsten. Spodoptera ornithogalli is als insect sinds maart 2019 q-waardig in Nederland. Ook hier wordt het insect op ingevoerde asperges aangetroffen.

China

Ook het insect Resseliella citrifrugis is regelmatig onderschept op pomelo uit China. In 2016 is het al in een eerder risicoproject van de EU (DROPSA) geïdentificeerd als een potentiële quarentaine-waardige bedreiging, maar dus nog niet opgenomen in de EU-lijst voor deze dreigingen.

Sinds 2014 communiceert Nederland systematisch aan de Europese Commissie en EU-lidstaten welke organismen q-waardig zijn. De EU beraadt zich nog over de Nederlandse voorstellen.

Of registreer je om te kunnen reageren.