Glas

Nieuws

NVWA kan snel ingrijpen in nieuwe wietbedrijven

Het toezicht van de NVWA op nieuwe teeltbedrijven in de wietproef is strikt, waarbij ook de Inspectie Justitie en Veiligheid (IJenV) haar intrede doet.

De bedrijven die dit jaar gaan bouwen om legaal hennep of hasjiesj te leveren aan coffeeshops, weten dat de NVWA veel handhavingsinstrumenten heeft. Dat blijkt uit het gepubliceerd interventiebeleid voor het experiment gesloten coffeeshopketen. De NVWA kan snel ingrijpen, omdat bij vrijwel alle overtredingen de NVWA direct een corrigerende maatregel kan nemen, waar het ook een schriftelijke waarschuwing kan geven. Een corrigerende maatregel kan een dwangsom zijn, ook voor overtredingen van verpakkingsgrootte (5 gram) en etiketteringsregels.

De NVWA heeft daarmee beleidsvrijheid die het met IJenV en de gemeentes en politie en OM kan toepassen. Bij de wietproef wordt gevreesd voor ondermijning en infiltratie van malafide partijen die hun markt in gevaar zien komen.

Wietteelt voor medicijnen. In de zogenaamde wietproef wordt een pilot gedaan met legale teelt voor recreatief gebruik. - Foto: ANP
Wietteelt voor medicijnen. In de zogenaamde wietproef wordt een pilot gedaan met legale teelt voor recreatief gebruik. - Foto: ANP

Vertraging

Bij het experiment is vertraging opgetreden. Nog altijd is niet duidelijk welke bedrijven worden aangewezen en mogen bouwen om de teelt te starten. Naar verluidt zijn er vier projectplannen die in kassen gaan telen, de overige projectplannen zijn gericht op indoorteelt. De toelating valt onder de verantwoordelijkheid van minister voor Medische Zorg Tamara van Ark en de minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus. Zij kunnen ook de erkenning intrekken bij herhaaldelijke overtredingen. Dat is een zeer vergaande maatregel voor bedrijven die soms miljoeneninvesteringen doen. Daarmee is de proef onder strikte controle gesteld.

Of registreer je om te kunnen reageren.