Glas

Nieuws

Markt: Dagmarkt aubergine naar bodem

De vraag op de dagmarkt voor aubergine blijft zwak. Er is behoefte aan retailondersteuning met acties.

Waar de weersomslag op een gehoopte versterking van de supermarktvraag zou leiden, blijft een impuls van die hoek van de markt uit. Dan is de conclusie dat de Europese aubergineconsumptie nu te laag is, voor de hoeveelheid product die beschikbaar is.

De kale klokprijzen bij The Greenery lagen vrijdag 4 juni veel te laag tot wel € 0,10 voor af-tuin-levering (kilo). Voor kleine partijen af tuin was dat nog wel iets beter. Toch is dat ongewoon laag voor de veiling in juni, ook gezien het prijsbeeld van de laatste jaren.

Beeld wisselt wat

Op andere veilingen is nog niet compleet eenzelfde druk zichtbaar. Bij Belgische veilingen werd voor kleine maten (225) vrijdag gemiddeld nog wel net onder de € 0,30 betaald, waarbij de sortering 300 en 400 een dubbeltje tot € 0,14 lager noteerden. Bij ZON kon de 300 nog redelijk prijs houden, rond de € 0,27 per kilo, maar ook in Venlo kwam de 400 maat in de knel met een opbrengst ruim onder de € 0,20.

Toch zijn de posities van de genoemde veilingen lastig vergelijkbaar, vanwege de heffingen die er nog op komen, maar ook gezien de retailpositie. Die heeft The Greenery met name wel en kan daardoor nog altijd in uitbetaalprijs goede papieren hebben. Dat The Greenery veel steunaankopen doet, wordt overigens weerlegd door de afzetorganisatie. Een vergelijking met ZON is ook lastig gezien het beperkte aanbod voor de klok in Venlo.

Zwakke dagmarkt

Veel factoren spelen dus een rol als verklaring voor de zeer zwakke auberginemarkt. Spanje is lang op de markt, een koud voorjaar, het wegebben van de sterke vraag uit retail door corona. Ook de brexit lijkt een effect te hebben op dagmarkt. De nieuwe verplichtingen voor export lijkt niet goed bij de dagmarkt te passen.

De markt heeft behoefte aan steun van retailacties, maar deze zijn dun gezaaid, blijkt uit de folders van supermarkten. Daarmee is niet direct soelaas voor de zwakke markt gevonden.

Of registreer je om te kunnen reageren.