Glas

Nieuws

Magerder verplaatsingsregeling kas Noord-Holland

De provincie Noord-Holland opent een nieuwe verplaatsingsregeling voor kassen met een lagere subsidietop.

De regeling ‘Verplaatsing van landbouwbedrijven' heeft een subsidietop van € 750.000 per plan, waar de vorige regeling uit 2019 een maximum kende van € 1 miljoen per plan. De maximale subsidie per vierkante meter is niet gewijzigd. Die bedraagt € 30 per meter.

Voor de huidige verplaatsingsregeling is ruim € 3,5 miljoen euro beschikbaar. In de laatste regeling was € 4 miljoen beschikbaar. In 2017 was dat € 9,3 miljoen.

Bij overschrijving van de regeling kijkt de provincie naar de milieuwinst van de plannen. Plannen met de hoogste score komen dan als eerste aan bod.

Energietransitie

Provincie Noord-Holland moet kassen verplaatsen om de verduurzaming van de glastuinbouw goed te vervullen. Dat was één van de uitkomsten van onderzoek in het rapport de Routeplanner Energietransitie 2020-2050. Bestaande glastuinbouwgebieden kleiner dan 100 hectare zijn vaak te klein om over te gaan op grootschalige voorzieningen voor duurzaamheid. In dat rapport ging de provincie nog uit van gebruik van restwarmte uit datacenters. Dat is niet tot stand gekomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.