Doorgaan naar artikel

Emmen trots op huisvesting arbeidsmigranten

In Erica en Klazienaveen is de huisvesting van arbeidsmgranten goed op orde, stelt de gemeente Emmen die in nieuw beleid geen structurele huisvesting toestaat.

Wethouder land- en tuinbouw Robert Kleine stelt dat het samen optrekken met de glastuinbouwsector veel heeft opgeleverd aan goede huisvesting. “Daarmee prijzen wij ons gelukkig. Dat zou eigenlijk vanzelfsprekend moeten zijn, maar de praktijk leert echter dat het niet altijd gemakkelijk is om als overheid voldoende grip te hebben op de handhaving van de huisvesting van arbeidsmigranten. Er zit helaas kaf tussen het koren.”

Emmen kreeg tijdens de coronacrisis ook geen signalen van onveilige situaties op gebied van huisvesting van arbeidsmigranten, wat voor Emmen een bevestiging is op de goede weg te zijn.’

Huisvesting in tijdelijke bebouwing blijft de norm in huisvestingsregels Emmen. - Foto: Misset.

Huisvesting in tijdelijke bebouwing blijft de norm in huisvestingsregels Emmen. – Foto: Misset.

Geen stenen gebouwen

De gemeente heeft voor de komende jaren nieuw beleid op de rol. In het Beleidskader Huisvesting Arbeidsmigranten voor tuinbouwgebieden Erica en Klazienaveen 2021 beschrijft Kleine dat Emmen niet alle wensen van de ondernemers overneemt. Zo willen bedrijven permanent bouwen voor arbeidsmigranten om zo de kwaliteit te verbeteren. Emmen denkt echter dat de kwaliteit van tijdelijke bebouwing (maximaal tien jaar) zo goed is dat stenen gebouwen niet nodig zijn. In steen bouwen voor langer dan tien jaar zou ook het gevaar opleveren van een verdienmodel. Bovendien kan de huisvestingbehoefte voor arbeidsmigranten in de toekomst dalen.

Bedrijfswoningen blijven een mogelijkheid voor structurele bewoning. Onder voorwaarden mag zo’n woning en bijgebouwen uitgebouwd worden tot 250 vierkante meter.

Voor de kwaliteitsnorm van huisvesting houdt Emmen vast aan het SNF-keurmerk dat in de cao voor uitzendbranche is vermeld. De aanbevelingen van Emiel Roemer worden niet genoemd in het stuk.

Aanmaningen

De registratieplicht raakt de bedrijven wel. Telers ontvangen regelmatig vragen en aanmaningen over personeel dat al is vertrokken, maar zich niet heeft uitgeschreven. Arbeidsmigranten moeten zichzelf uitschrijven of inschrijven in de gemeentelijke Basisregistratie Personen (BRP) als deze langer dan vier maanden werken in de gemeente.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin