Doorgaan naar artikel

Rapport: voordelen warmtenetten zwaarder wegen

Door duurzame warmteproductie zijn minder windmolens of zonnevelden nodig. Weeg dat mee, oordeelt een adviesgroep.

Door het gebruik van duurzame warmte als rest- of aardwarmte via warmtenetten wordt elders ruimte gespaard voor de productie van duurzame elektriciteit. Er zijn minder windmolens of zonnevelden nodig voor de verwarming van woningen en andere gebouwen. Dat voordeel moet aan warmtenetten worden toegekend in de afweging. Dat staat in het advies van de Studiegroep Ruimtelijke inrichting landelijk gebied in het rapport Kiezen én delen.

Restwarmtepotentie

Het rapport toont een kaart met restwarmtepotentie in Nederland. Een groot deel van Zuid-Holland valt daaronder, maar ook Zuid-Limburg, Zeeland, Groningen en Noord-Holland. Over heel Nederland zijn potentiële restwarmtebronnen geïdentificeerd. Het gaat om industrie en rioolwaterzuiveringsinstallaties.

Kassen in agroparken

Het rapport werkt ook de visie verder uit van nationale agroparken, waar niet-grondgebonden productie als glastuinbouw kan plaatsvinden. Zo kunnen restrstromen als warmte, maar ook CO2 en groenafval worden uitgewisseld. Greenports rondom glastuinbouw zijn er nu al het Westland, Venlo en Noord-Holland Noord. Niet bij alle gebieden is het aanbod warmte even goed.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin