Doorgaan naar artikel

LNV houdt geld over op energie-afspraken tuinbouw

De uitgaven en inkomsten van LNV voor energie-afspraken met de sector leiden tot ongebruikte miljoenen.

In 2020 is een fors aantal uitgaven door het ministerie niet gedaan door de coronacrisis en juist extra miljoenen ontvangen van tuinders. Zo zijn de uitgaven voor de regeling Marktintroductie energie-innovaties glastuinbouw (MEI) € 2 miljoen lager dan verwacht. Door de coronacrisis hadden tuinders investeringsplannen mogelijk uitgesteld. Ook het beroep op de regeling Energie-efficiëntie glastuinbouw (EG) is daardoor lager dan verwacht. In het jaarverslag van het ministerie van LNV is die lagere uitgave geraamd op € 21,5 miljoen. Daarvan kan bijna de helft (€ 10 miljoen) worden doorgeschoven naar latere jaren.

Restwarmteproject

Verder maakt het jaarverslag duidelijk dat € 2,5 miljoen niet is uitgekeerd voor het restwarmteproject Nieuw Prinsenland in Brabant. Dit project ging niet door, omdat de businesscase niet sluitend kon worden gemaakt. Belangrijkste redenen waren de hoge kosten voor het aan te leggen restwarmtenet en het ontbreken van stimuleringsinstrumentarium, schrijft het ministerie.

Miljoenen van telers

Tegelijk ontving het ministerie in 2020 geld van telers vanwege de energie-afspraken. Het CO2-emissieplafond 2017 voor de glastuinbouwsector werd namelijk overschreden. Daardoor kregen tuinders in 2020 een heffing opgelegd. Hierdoor zijn de ontvangsten € 5,3 miljoen hoger uitgevallen, schrijft het ministerie.

Ook betaalden tuinders in 2020 meer belasting op energie door verhoging van de ODE voor elektriciteitsinkoop. Die gelden zijn niet bij LNV binnen gekomen overigens. Het ministerie van LNV erkent wel dat ontwikkelingen als de ODE, maar ook het beleid rond de CO2-opslag, leidt tot vertraging van de ‘klimaattransitie van de glastuinbouw’.

Miljoenen voor coronasteun

Naast de ongebruikte miljoenen op energie-afspraken sprong LNV in de bres voor de tuinbouw in de coronacrisis. Naast een extra borgstelling kwam een steunfonds voor tuinbouw en fritesaardappelen. De uitgaven voor de tegemoetkoming voor de sierteelt en het horecasegment van de voedingstuinbouw lag in 2020 op circa € 127 miljoen, maar nog niet alle aanvragen waren behandeld in 2020.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin