Glas

Nieuws

Komkommerteler schoon na recall Aldi om carbendazim

Bij een Nederlandse snackkomkommerteler is geen oorzaak gevonden voor een internationale terugroepactie.

In België en Luxemburg zijn eind april Nederlandse snackkomkommers teruggeroepen (recall) bij Aldi vanwege een te hoog gehalte aan carbendazim. De Belgische en Luxemburgse terugroepactie was al ingezet. Maar eind vorige week werd de te hoge vondst van deze schimmelbestrijder alsnog gemeld op het Europese meldsysteem RASFF, met als laatste de stappen van Luxemburg, dat zich aansloot bij de terugroepactie.

Aldi doet vondst

Het gaat om winkels van Aldi waar snackkomkommers te koop waren per drie stuks. De vondst is door interne controles aan het licht gekomen in België.

In Nederland is de leverancier, een groothandel, een onderzoek gestart na de vondst door Aldi. Daarbij is de betreffende teler ook onderzocht, maar schoon bevonden. De oorzaak van de vondst is daarmee niet te achterhalen, laat keuringsdienst NVWA weten.

0,33 milligram per kilo

De Belgische zusterorganisatie van NVWA, het FAVV (Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid) besloot samen met Aldi tot de terugroepactie bij consumenten. Het gevonden residuniveau van het middel lag boven de wettelijke norm van 0,1 milligram per kilo product. Er werd 0,33 milligram per kilo aangetroffen. De komkommers van de producent zijn ook geleverd aan Luxemburgse winkels, mogelijk ook Aldi.

Of registreer je om te kunnen reageren.