Glas

Nieuws

Geautomatiseerde verkenning van plaaginsecten

Met het PATS-C camerasysteem zijn plagen eenvoudig te volgen en sneller en preciezer vast te stellen.

PATS Indoor Drone Solutions heeft een nieuwe tool, PATS-C genaamd, die iedere dag – of eigenlijk iedere nacht – inzicht geeft in de activiteit van schadelijke insecten.

De eerste activiteit van Turkse mot kan een voorbode zijn van een razendsnelle plaagontwikkeling. Met regelmaat worden telers verrast door het grote aantal rupsen en de schade in het gewas. “Telers merken pas weken later de plaag op, terwijl ons camerasysteem het al eerder ziet”, zegt Bram Tijmons, mede-oprichter en directeur van PATS. “Goed scouten is daarom essentieel om tijdig dergelijke plagen te signaleren en in te kunnen grijpen.”

Na de stille introductie van de eerste module in december zijn er nu tientallen PATS-C-systemen bij verschillende telers actief. Dit camerasysteem monitort gedurende de schemering en nacht continu plaaginsecten die dan actief aan het vliegen zijn. Het systeem brengt de activiteit en het gedrag van verschillende plagen tijdens die periode in kaart. Met een dashboard wordt deze informatie de volgende dag gepresenteerd aan de gebruiker.

Positieve ervaringen met PATS-C

In de eerste maanden hebben verschillende gebruikers en teelt- en gewasbeschermingsadviseurs positieve ervaringen opgedaan met het PATS-C. “Zowel de telers als adviseurs geven aan dat zij plagen eerder signaleren, nog voordat deze in de gangbare feromoonvallen en vanglampen zijn gevonden.”

Doordat de data iedere nacht worden verzameld, kan een opgaande plaagtrend nu binnen enkele dagen worden vastgesteld. De telers zijn hierdoor minder afhankelijk van momentopnames tijdens de één- of tweewekelijkse scoutrondes. Tijmons: “Mooie bijkomstigheid is het inzicht dat de ene mot de andere niet is en verschillende soorten op andere momenten tijdens de nacht piekactiviteit laten zien. Kortom, de tool stelt gebruikers in staat adequaat te reageren met de beschikbare middelen.”

Meerdere insecten volgen

Het camerasysteem is ondertussen actief in groentegewassen, zoals tomaat en binnenkort in paprika en komkommer. Hiermee zijn nu al de activiteiten van Turkse mot, Duponchelia, Opogona (Bananenboorder) en de Tomatenmineermot (Tuta absoluta) te volgen. In de toekomst zijn ook andere schadelijke- en nuttige insecten met deze module te volgen.

Daarnaast is binnenkort de integratie van de PATS-data met een veel gebruikt dataplatform een feit. Gebruikers kunnen de mottendata dan nog gemakkelijker vergelijken met hun eigen klimaatdata.

PATS-C is de eerste commerciële module voor teeltbedrijven die last hebben van mottenplagen. De verdere ontwikkeling hiervan draagt direct bij aan de mogelijkheden om op termijn de autonome PATS-X drones hieraan te gaan koppelen om insecten te bestrijden.

Of registreer je om te kunnen reageren.