Glas

Nieuws

Bayer meldt voortgang in ToBRFV-resistentie

Bayer start proeven met tomatenrassen op hoog resistente eigenschappen. De veredelaar heeft al commerciële rassen met gewone resistentie.

In een persbericht meldt Bayer de verkoop van tomatenrassen met een Intermediate Resistancy (IR), maar ook onderzoek naar hoge resistentie (High Resistancy). Het was al bekend dat Bayer in andere delen van de wereld tomatenrassen verkoopt die weinig gevoelig zijn voor het tomatenvirus ToBRFV (IR). Deze bevinden zich in het fijne segment, maar ook vleestomaten. De vruchten tonen geen of lichte verkleuring bij een besmetting. Dat assortiment is uitgebreid.

Twee tot drie jaar van introductie

Voor een hoge resistentie blijft het gewas ook bij hoge viriusdruk zonder schade. Bayer meldt nu ook in dit traject vooruitgang, onder leiding van J.D. Rossouw, hoofd van Bayer’s Vegetable Seeds Research & Development.

Met snelle veredelingstechnieken hebben onderzoekers van Bayer de ontdekte resistenties in rassen ingebracht. Deze worden nu getest in teeltomstandigheden met hoge virusdruk in verschillende delen van de wereld. Bayer hoopt dat over twee tot drie jaar commerciële rassen beschikbaar zijn met deze hoge resistentie. Het concern noemt dit het ultieme doel van het onderzoeksprogramma. De uitkomsten van de proef zijn nog niet bekend.

Kostprijs hoger

In maart zei Joost van Regteren, hoofd marktontwikkeling en managing director bij Bayer Vegetable Seeds, al dat ToBRFV leidt tot meer investeringen in onderzoek, maar ook meer kosten voor hygiëne en zaadtests. De kostprijs voor tomatenzaad is daardoor enkele procenten gestegen.

Of registreer je om te kunnen reageren.