Glas

Nieuws

Autonome slakas challenge loopt storm

Vijftig teams hebben zich aangemeld voor de online challenge voorafgaand aan de derde Autonomous Greenhouse Challenge. Organisatoren Wageningen UR en ict-bedrijf Tencent zijn blij met de grote belangstelling voor dit nieuwe onderdeel.

De online challenge loopt van 1 juni tot en met 14 juli. In die zes weken worden de machine learning- en computervisietechnieken van de deelnemende teams getest. Deelnemers aan deze extra challenge krijgen 3D-beelden van sla ter beschikking, waarmee ze hun beeldherkenning kunnen trainen. De daadwerkelijke challenge bestaat eruit dat de computers van de teams vervolgens nieuwe beelden van sla automatisch moeten analyseren.

Analyseren

Het gaat bij die beelden om diverse slasoorten en -rassen, in verschillende groeistadia en met allerlei verschillende tekortkomingen, zoals bladrand. Binnen een beperkt aantal minuten moeten de deelnemers al die sla-beelden analyseren op gewicht, afmetingen, bladoppervlak en voorkomende deficieten. Deze extra challenge is speciaal bedoeld voor AI-experts zonder per se kennis van de tuinbouw of de slateelt, die centraal staat in de derde Autonomous Greenhouse Challenge.

Gaming challenge opstapje AI-studenten

“Deze gaming challenge kan een opstapje zijn voor deze studenten en voor universiteiten met minder of geen expertise op plantkundig of tuinbouwgebied om ook aan boord te komen en in een team te gaan zitten voor de echte grote challenge”, stelt Silke Hemming van Wageningen UR. Die AI-experts zijn zeer welkom, want juist om de tuinbouw en de ICT te leren elkaars taal en wereld beter te begrijpen, blijft het verplicht om in een team voor de grote challenge leden uit beide sectoren én minimaal één student op te nemen. Eerder organiseerden WUR en Tencent al challenges voor autonome teelt van komkommers en tomaten, met succesvolle deelname van techbedrijven als Microsoft.

Of registreer je om te kunnen reageren.