Glas

Nieuws

Proef kan twijfel UV-C-ontsmetter ToBRFV wegnemen

In een laboratoriumproef lijkt een beperkte UV-C-bestraling ToBRFV in drainwater te doden. In de praktijk is een standaarddosering voldoende. Dat stelt Groen Agro Control van VanRemmen UV Technology.

Het bedrijf deed onderzoek in opdracht van tomatentelers. Voor de proef zijn steeds tien tomatenplanten met behandeld drainwater geïnoculeerd en na twee weken onderzocht op ToBRFV. Dat drainwater was eerst besmet met ToBRFV (Tomato Brown Rugose Virus). Voor de kleine proef was een dosis van 150 mJ/cm2 genoeg om alle virus te doden, maar in de praktijk kunnen telers beter een veiligheidsmarge inbouwen en de standaarddosering van 250 mJ/cm2 hanteren. Zij werken immers met meer planten, stellen de onderzoekers.

Ook in hogere doseringen van 350 en 500 mJ/cm2 werd geen besmette planten gevonden na het drainwater met virus te hebben besmet. Het onderzoek naar ToBRFV op de plantjes vond plaats met ELISA-tests.

Tomatenzaailingen gebruikt in het eerdere onderzoek naar ToBRFV en drainwaterzuivering via ozon. - Foto: Groen Agro Control.
Tomatenzaailingen gebruikt in het eerdere onderzoek naar ToBRFV en drainwaterzuivering via ozon. - Foto: Groen Agro Control.

Eerder onderzoek naar ozon

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Gewascoöperatie Tomaat van Glastuinbouw Nederland. Het is mede mogelijk gemaakt door vier leveranciers van UV-C-ontsmettingsapparatuur: Priva, Ridder, Infa Tech en PB-tec. In februari maakte Groen Agro Control ook resultaten bekend naar de werking van ozon op virusdoding.

Twee nieuwe bedrijven besmet

In totaal zijn nu 23 tomatenbedrijven in Nederland officieel besmet met het virus ToBRFV. Dit seizoen zijn twee bedrijven overgestapt op een andere teelt en twee nieuw bedrijven besmet verklaard. Bedrijven die niet besmet zijn, hebben te maken met zeer strenge maatregelen. Dat blijkt uit een reportage van EenVandaag bij Schenkeveld. Daarin stelt Syngenta dat haar nieuwe rassen met resistentie in landen als Griekenland, Israël en Mexico tot productieherstel leiden bij besmette buitenlandse bedrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.